Ensimmäinen maailmansota oli laajin ja pahin sota, mitä ihmiskunta oli siihen mennessä kokenut. Sodan päättyessä tehty rauhansopimus oli myös alkusyy toisen maailmansodan alkamiselle ja ensimmäinen maailmansota syöksi valtaistuimelta neljän maan hallitsijasuvut.
Kuva vuodelta 1915. (British Library) |
Sodan piti loppua lyhyeen
Sota lähti alkuun, kun pienen maan eli Serbian vallankumoukselliset murhasivat Itävalta-Unkarin kruununperillisen vaimoineen Sarajevossa alkukesästä 1914. Euroopassa oli tehty asevarustelua jo useamman vuoden, joten sota oli looginen tulos näistä Sarajevon laukauksista.
Itävalta-Unkarin hyökättyä Serbiaan eri maiden tekemät keskinäiset sopimukset astuivat voimaan ja Saksa liittyi Itävalta-Unkarin rinnalle Serbiaa vastaan. Venäjällä oli sopimus Serbian kanssa ja niin myös Venäjä liittyi sotaan Serbian rinnalle.
Euroopan maat jakautuivat keskusvalloiksi ja ympärysvalloiksi ja keskusvaltoihin kuuluivat Saksa, Itävalta-Unkari, Bulgaria ja Osmannit eli Turkki. Ympärysvaltoja olivat Ranska, Serbia, Venäjä, Englanti ja sodan loppupuolella myös USA liittyi sotaan.
Näin jälkikäteen ajatellen ensimmäisestä maailmansodasta ei syntynyt mitään pysyvää muutosta Eurooppaan, vaan ainoastaan suurta tuhoa ja syy myös seuraavaan julmaan sotaan eli toiseen maailmansotaan.
Eurooppa syöksyi tuhoon
Sodan alkaessa ainakin Ranskassa ja Englannissa oli mielikuva, ettei sota kestä kauaa ja brittiläiset nuoret miehet olivat innoissaan lähdössä seikkailuun Manner-Euroopan puolelle. Samanaikaisesti Venäjällä ja Saksassakin muhi jo sisällissodan oireet ja työläiset alkoivat kyllästyä sortoon ja itsevaltaiseen tsaariin ja keisariin.
Sotatilanteesta tuli monimutkainen siksikin, että monen maan kuninkaalliset olivat sukua toisilleen. Venäjän kansa oli käärmeissään tsaaritar Aleksandralle, koska hän oli Saksan kuningas Wilhelm II serkku. Venäjän sisäinen tilanne alkoikin olemaan niin heikko ja ruuasta oli pulaa, että heidän oli parasta irtaantua sodasta ja Venäjä teki erillisrauhan.
Samoihin aikoihin USA liittyi sotaan ympärysvaltojen puolelle. Saksan ahdinko vain paheni ja pitkään paikallaan polkeneet rintamat tuottivat suunnattomia määriä kaatuneita ja haavoittuneita. Ensimmäisessä maailmansodassa käytettiin myös myrkkykaasuja, joille esimerkiksi Hitlerkin nuorena sotilaana altistui.
Lopuksi syksyllä 1918 Saksan oli pakko allekirjoittaa nöyryyttävät rauhanehdot ja sitoutua maksamaan suunnattomat sotakorvaukset. Sodan seurauksena Saksan kuningas Wilhelm II syöstiin vallasta ja Venäjällä alkoi sisällissota, joka syrjäytti tsaariperheen ja heille koitti kuolema. Itävalta-Unkarin kuningaskunta hajosi ja myös Turkissa vaihtui valta.
Sodan jälkeen seurasi vielä Espanjan tauti, johon kuoli miljoonia ihmisiä. Ensimmäisen maailmansodan seurauksena vannottiin, ettei sotaa tule enää koskaan. Tämä unohtui kuitenkin pian ja uusi sota alkoi vain parinkymmenen vuoden päästä.
Nyt toisesta maailmansodasta on lähes 80 vuotta ja ensimmäistä kertaa sen jälkeen Euroopassa on sotatila. Toivotaan, että tämä sota loppuu pian ja elämä Euroopassa normalisoituu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti