tiistai 8. marraskuuta 2022

Maailmassa on paljon sodan enteitä

En halua maalata piruja seinille, mutta tällä hetkellä maailmassa on harvinaisen paljon kriisipesäkkeitä, jotka voivat edetessään vaikuttaa koko maailman rauhaan. Olen koko aikuisen ikäni spekuloinut mielessäni, mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja tämä on yksi ajatuskulku.



Vanhat riidat aktivoituvat

On mielenkiintoista, miten tämän vuoden aikana, kun Ukrainan ja Venäjän välinen sota alkoi, moni muukin vanha sodantynkä virkoaa. Asekauppa käy kiivaana ja kohta ollaan samassa pisteessä kuin 1930-luvun lopussa, ettei mikään maa uskalla enää myydä omistaan, vaan kaikki keräävät asevarastoja.
Tämä on tietysti hyvä Suomen kauppataseelle, mutta muuten se ei kovin hyvä juttu olekaan. Tässä Hämeen alueella on kaksi isoa asetehdasta Sako sekä Patria ja kun niillä menee hyvin, menee meillä pienyrityksilläkin paremmin.
Kiinan ja Taiwanin ikuinen vihanpito kärjistyi alkusyksystä ja kumpikin näytteli hävittäjälaivueita toisilleen. Heidän välillään on niin perusteellinen kahtiajako, etten usko siitä koskaan tulevan sopua, mutta kunhan pysyisivät rauhallisena. Kiina ei hyväksy koskaan Taiwanin olemassaoloa, koska sen jälkeen Kiina ei olisi enää sama Kiina. Sen hyökkäyksestä Taiwaniin seuraisi Yhdysvaltojen siirtyminen Taiwanin avuksi ja siitä ei hyvää seuraisi. 
Pohjois-Korea ja Etelä-Korea ovat perinteiset toistensa viholliset ja nyt Venäjän kaveruuden tunnolla Pohjois-Korea uhittelee pahemmin kuin koskaan ennen. Se on huolestuttavaa myös siksi, että Pohjois-Korea elää täysin omassa kuplassaan, eikä kansalla ole käsitystä maailman todellisesta tilanteesta. Olisi suuri palvelus Pohjois-Korean kansalle, jos nykyinen valtasuku vahingossa joisi myrkytettyä teetä tai tipahtaisivat ikkunasta yhtäaikaa. 
Iran rakentaa konfliktia arabimaailmassa saadakseen kansan mielenkiinnon muualle suurista mielenosoituksista, jotka uhkaavat tämän hetken valtakoneistoa. Iranin tiukka uskonnollinen linja, naisten sorto ja vähemmistöjen syrjiminen on tulossa tiensä päähän. Toivon, että naiset saavat vapautensa, mutta pelkään sitä ennen syttyvän verisen sisällissodan tai sitten hyökkäyksen Saudi-Arabiaan. 
Itse suuri ja vauras Amerikkakin on kiehuntatilanteessa, kun muita presidenttejä ei isosta kansasta löydy kuin liian iäkäs Biden ja sekopää sekä iäkäs Trump. Päästessään valtaan Trump voi saada aikaan mitä tahansa, eikä voi kuin toivoa, että ennen seuraavia vaaleja löytyisi joku karismaattinen, täyspäinen ja nuorempi ehdokas presidentiksi.


Voiko sota syttyä vahingossa

Keväällä keskusteltiin Suomenkin ajankohtaisohjelmissa, voiko kipinä suurempaan sotaan lähteä vahingossa. Asiantuntijat jopa varoittelivat eskalaatioista, jotka saattavat lähteä liikkeelle suuremmin kuin olisi tarkoituskaan. 
Nythän Venäjä uhkailee ydinaseella ja kemiallisilla aseilla, mutta sitä pidetään uhkailuna. Ehkä niitä suurempi vaaratekijä on sotatoimialueella olevat ydinvoimalat, joiden toimintaan miehittäjät puuttuvat. Ilmeisesti 1990-luvulla syntyneet venäläiset eivät edes tiedä Tšernobylistä, eikä heillä ole käsitystä, mitä ydintuho merkitsee.
Ensimmäinen maailmansota alkoi käsitykseni mukaan pienestä ulkoisesta syystä ja monen tapahtuman yhteissummana syntyi maailmansota, joka kosketti lähes koko ihmiskuntaa. Ensimmäinen maailmansota alkoi Sarajevon laukauksista kesällä 1914. Euroopan mailla oli ollut skismaa keskenään jo useita vuosia ja esimerkiksi Venäjällä oli jo silloin sisällissodan uhka. Eri maat olivat jo tehneet asevarustelua, mutta kukaan ei ollut hyökkäämässä mihinkään. 
Kunnes, piskuisen Serbian isänmaalliset aktivistit halusivat huomiota asialleen ja suunnittelivat Itävalta-Unkarin arkkiherttuan murhan Sarajevossa. Murhan takana oli serbialainen Musta käsi-järjestö, joka laittoi salamurhaajat liikkeelle. Ensimmäinen murhayritys keskipäivällä epäonnistui, mutta ryhmän jäsen Gavrilo Princip törmäsi vahingossa iltapäivällä tilaisuuteen, missä hän sai tehtyä murhaiskun. Tavallaan kaikki olivat väärässä paikassa väärään aikaan ja oli monen sattuman summa, että murhaisku onnistui. Tästä Itävalta-Unkarin keisari suivaantui täysin, kun hänen seuraajansa murhattiin ja lateli Serbialle sellaiset ehdot, ettei mikään maa olisi niihin voinut suostua. 
Sota Serbian ja Itävalta-Unkarin välillä aktivoi maiden väliset sopimukset ja puolustusliitot. Saksa siirtyi tukemaan Itävalta-Unkaria ja Venäjä Serbiaa ja myös Ranska ja Englanti liittyivät Serbian puolelle. Parin sotavuoden jälkeen myös Yhdysvallat liittyi sotaan ja yksi vuosiluokka nuoria miehiä kuoli tykkien paukkuessa. Ensimmäisen maailmansodan jyrkät rauhanehdot synnyttivät parinkymmenen vuoden päästä toisen maailmansodan. 
Sanotaan, että jokainen ikäluokka joutuu kokemaan sodan ja nyt rauhaa on kestänyt jo ihmisiän verran. Jos oikein synkäksi heittäydyn,?löydän nykytilanteesta monta aihetta sodan leviämiseen. Monen maan johto voi valita sodan saadakseen kansan ajatukset pois huonosta sisäpolitiikasta. Pahin esimerkki on Venäjä ja nyt sen rinnalla oleva Iran. Onneksi nämä ovat vain harrastelijan spekulaatioita ja toivotaan, etteivät ne toteudu.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti