perjantai 30. joulukuuta 2022

Kauneushoitolayritys ostajana

Aika monelle on hämärän peitossa, miten kauppaketju toimii kosmetologin ammattilaistuotteiden kohdalla. Olen itse tehnyt tätä yritystoimintaa niin kauan, etten aina edes huomaa, ettei kaikki voi tietää, miten palvelualan yritys toimii.



Kaikki on kiinni ammattitaidosta

Kauneushoitolassa myydään kahta erilaista artikkelia ja toinen on kasvohoitopalvelu ja toinen on ihonhoitotuotteet. Myös kasvohoidoissa tarvitaan hoitotuotteita ja niihinkin liittyy ostotoimintaa. Yleensä sanotaan, että yritykselle on tärkeintä osaava sisäänosto, eikä niinkään ulosmyynti. Myyntikate tehdään taitavalla sisäänostolla ja pidän sitä omana vahvuutenani. 
Silloin, kun kosmetologi haluaa ottaa jonkun tuotesarjan myyntiin, se ei ole mikään itsestäänselvyys. Kaikilla ammattilaissarjoilla on maahantuojat, jotka myyvät tuotteita hoitosarjan ja brändin määrittelemällä tavalla. 
Ensinnäkin yhtään ammattilaistuotesarjaa ei saa myyntiin, ellei pysty todistamaan olevansa kosmetologi ja tutkintotodistus on näytettävä. Tämäkään ei pelkästään riitä, vaan hoitolan taso mitataan tarkasti ja selvitetään ympärillä oleva kilpailu. Kosmetiikkasarjaa ei ole mahdollista saada yksin myyntiin missään paikkakunnalla, vaan myyntimäärät on pidettävä sellaisina, ettei maahantuoja tarvitse useampia myyntipisteitä. On hyvin poikkeuksellista, että olen saanut pitää Dermalogicaa ja Youngbloodia yksinmyynnissä Hämeenlinnassa näin kauan ja tämäkin tilanne ehkä tulevaisuudessa muuttuu. 
Sen jälkeen, kun maahantuoja on selvittänyt hoitolan tason, käydään läpi muita sopimuksia. Jokaisella hoitosarjalla on perusvarasto, mikä pitää ostaa, ennen kuin on virallinen jälleenmyyjä. Ilman tätä perusvarastoa ei tuotteita saa myyntiin. Esimerkiksi minä en voi ostaa muiden sarjojen yksittäisiä tuotteita, koska minulla ei ole niistä perusvarastoa ja jälleenmyyntisopimusta. 


Kauneushoitoloiden pitää ostaa kosmetiikkasarjasta perusvarasto

Perusvarasto tarkoittaa sitä, että tuotesarjan kaikki tuotteet ostetaan kerralla. Eikä riitä, että jokaista tuotetta ostetaan yksi kappale, vaan tyypillistä on ostaa jokaista kolme tai neljä kappaletta. Ammattilaisarjojen perusvarasto maksaa noin 5000-20,000€ riippuen sarjasta. Tämän lisäksi tehdään vuosisopimus ja arvioidaan, millä summalla kuukausiostoja pitää tehdä. Ellei tätä vuosisopimusta pysty täyttämään, hoitosarja voidaan ottaa hoitolalta pois. 
Toinen tärkeä vaatimus on käydä hoitosarjan vaatimat koulutukset. Dermalogica ja iS Clinical vaativat jatkuvaa ajan tasalla pysymistä ja Dermalogicalla on noin 10 koulutuspäivää vuodessa ja lukuisia muita lyhyempiä tietoiskuja. Ellei tätä ehtoa täytä, Dermalogica lopettaa sopimuksen. Eikä se ole pelkkä uhkaus, vaan olen Hämeenlinnassa nähnyt, että kaksi kertaa Dermalogica on hoitolasta vedetty pois heikon kouluttautumisen vuoksi. 
Kauneushoitolassa ei ole järkevää pitää kovin montaa hoitosarjaa, koska varaston ylläpitäminen on hyvin kallista. Minulla on kaksi hoitosarjaa ja se on yritystoiminnallisesti järkevää. Jos ottaisin vielä kolmannen sarjan, se parantaisi asiakaspalvelua ja toisi vaihtoehtoja, mutta taloudellisesti se ei ole järkevää. 
Aloittavan kosmetologin suurin hankaluus on sisäistää nämä kaupankäynnin lait. Yritystoiminta on hyvin pitkälle matematiikkaa ja ilman sitä, yrittäminen ei onnistu. Itselläni on aina ollut taskulaskin päässä ja olen varmaan ns. yrittäjäluonne. Olen aina ollut myös matemaattisesti suuntautunut ja laskeminen on minusta kivaa. Tiedän sen olevan poikkeuksellinen ominaisuus kosmetologille, mutta olen myös aina kehittänyt tätä taitoa. 
Kauneushoitolayrittäjäksi ei ole niin helppo lähteä kuin ensin voisi kuvitella, vaan siinä tarvitaan monta eri vaihetta ja sopimusta, ennen kuin yritystoiminta pääsee edes alkamaan. 



Tähtiarvonta! Osallistu kommentoimalla julkaisuja Facebookissa, Instagramissa ja blogissa. Aikaa on ma 9.1. asti ja palkintona SkinPerfect Primer SK30 + Youngblood ripsiväri!




Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje TÄSTÄ

1 kommentti:

  1. Anonyymi12:12

    Hyvä katsaus kauneusalan yrittäjyyteen ja yrittäjyyteen yleensä.
    Kauneusalalla ei ole itsestäänselvyys saada myydäkseen huippusarjoja.

    Hyvää ja tuottoisaa vuotta 2023!

    Leena

    VastaaPoista