maanantai 6. maaliskuuta 2023

Ihotyyppi on periytyvä

Ihotyypin määrittävät perintötekijät ja ihon kuntoon vaikuttaa ulkoiset asiat, eikä niinkään ravinto, vaikka usein niin luullaan. Suurin vaikutus on uv-säteilyllä, ilmanlaadulla, käytetyllä kosmetiikalla ja ihonhoitotavoilla.


Monien iho-ongelmien taustalla ovat perintötekijät, mutta niitä voidaan lievittää hyvällä ihonhoidolla.


Uskomukset vaivaavat iho-ongelmaisia

Rasvainen tulehtunut akneiho on hyvin näkyvä iho-ongelma ja suurin syy siihen on perintötekijät. Ihotyyppi saattaa hypätä yhden sukupolven ylitse ja periytyä isovanhemmalta lapsenlapselle. Onneksi nykyään on paljon tietoa saatavilla, eivätkä typerät uskomukset vaikuta niin suuresti, kuin vielä 1980-luvulla. 
Hormonitoiminnan vilkastuminen teini-iässä tuo esiin nuoren ihotyypin ja varsinkin akneihossa ongelmat ovat pahimmillaan alle parikymppisenä. Ilmeisesti se, että ihoon vaikuttaa hormonitoiminta, on tuottanut akneihon ympärille mystisiä ja syyllistäviä uskomuksia. Vielä neljäkymmentä vuotta sitten vanhempi ikäpolvi kuvitteli nuoren akneihon johtuvan äidin mässäilystä raskausaikana. Se olikin paha syyllistäminen, että äiti on tekemisellään aiheuttanut lapsensa finniongelman. 
Kuviteltiin myös, että tulehtunut iho kertoo voimakkaasta sukupuolivietistä ja iho rauhottuisi vasta, kun nuori menee/pääsee naimisiin. Nuorena kuulin näitä uskomuksia moneen kertaan ja ne suorastaan ällöttivät minua. 
Hoitokonsteina oli myös monenlaista kummallisuutta ja suorastaan noituutta. Yksi ohje oli, että ukonilmalla pitää löytää kivenkoloon jäänyttä sadevettä ja sillä pestä kasvot. Hyväksi oli myös, jos kiveä kiersi muutaman kerran, mutta en enää muista mihin suuntaan. 
Kuulin usein nuorilta ihonpuhdistuksessa, että isovanhemmat neuvoivat pesemään kasvot keitetyllä vedellä. Tietenkään näistä konsteista ei ollut mitään apua ja nuori vaan ahdistui, kun niin moni puuttui asiaan. 


Finnit kertovat tulehduksesta

Märkäpäiset finnit kertovat siitä, että rasvainen iho on tulehtunut ja tulehdukseen tarvitaan lääkkeitä. Onneksi armeijankin lääkärit ovat tietoisia ihon lääkehoidosta ja viimeistään siinä vaiheessa on mahdollisuus saada kunnollista hoitoa iholle. 
Nuorille iho-ongelmat ovat hyvin arka aihe ja pitää harkita tarkaan sanomisensa. Kenellekään tuntemattomalle ei pidä mennä neuvoja antamaan, eikä sukujuhlissa kannata nostaa asiaa keskusteluun. Lähes jokainen akneihoinen muistaa nuoruudestaan jonkun sukulaisen tai naapurin typerät neuvot, jotka loukkasivat. 
Itse muistan omasta teini-iästäni, että isäni oli ihan törkeän ajattelematon. Olen aina ollut kuivaihoinen ja finnejä minulla ei ole ollut juuri ollenkaan. Kuitenkin jossain vaiheessa kasvoillani oli kai pari finniä, kun isäni suureen ääneen päivitteli, miten rumia näppylöitä naamassani oli. Onneksi olin jo viisitoistavuotiaana sen verran itsevarma, että totesin vain mielessäni, miten tyhmiä isäni suustaan päästää. Siltikin muistan tämän puolen vuosisadan takaa. Tyttöjä usein syyllistetään, että finnit johtuvat meikkaamisesta tai liiasta makean syönnistä. Kumpikaan asia ei akneihoa aiheuta, vaan kyllä se kulkee perimässä. 
⭐️Osallistu Tähtiarvontoihin kommentoimalla hoitolan julkaisuja tässä blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa iS Clinicalin Environmental Protection Collection (arvo 197€) ja aikaa osallistua 6.3. asti.Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä1 kommentti:

 1. Anonyymi09:47

  Hyvä kun kirjoitat aknesta, sen syistä ja hoidosta.
  Onneksi nykyään aknen hoitoon tartutaan kunnolla.

  Tästä iho-ongelmasta voi jäädä elinikäiset henkiset haavat ihmiseen. Rupikonnan leima on ja pysyy, vaikka iho olisi parantunut vuosikymmeniä sitten.

  Leena

  VastaaPoista