keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Saippuan uusi tuleminen

Mainoksia ja naistenlehtiä seuraamalla huomaa, että palasaippuat ovat nousseet suureen suosioon. Palasaippuat olivat jo pitkään lähes kokonaan pois käytöstä ja siirryttiin hygieenisempiin nestesaippuoihin.


Palasaippua sopii ainoastaan terveelle iholle ja vain vartalolle. 


Saippuan tekeminen on kivaa

Tällä kertaa saippuainnostus heräsi henkiin askartelun kautta. Kymmenisen vuotta sitten työväenopistot ja askartelukaupat alkoivat järjestämään saippuantekokursseja. Se on kivaa puuhailua ja moni teki lahjaksi läheisilleen näitä itsetehtyjä käsityön tuloksia. 
Tällä hetkellä saippuainnostus on menossa hiukan överiksi ja saadaan pian aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Palasaippua sopii ainoastaan terveelle iholle ja vain vartalolle. Suorastaan ahdistun, kun olen vuosikausia ohjannut ihmisiä käyttämään kasvoille tarkoitettuja puhdistustuotteita, jotka eivät kuivata ja ärsytä ihoa ja nyt mainostetaan kasvojen pesua saippualla. Ihoani alkaa ihan kirvelemään jo pelkästä ajatuksesta.
Muutama kotimainen saippuanvalmistaja on kehittänyt tuotteistaan hyvännäköisen brändin ja se on hieno juttu. Toivottavasti he saavat markkinat auki myös ulkomaille. Niin kauan, kun saippuaa käytetään vartalolle, ne ovat kivoja tuotteita ja tuottavat vaihtelua ja mielihyvää. Kasvoille käytettynä seuraa katastrofi ja atoopikkojen pitää unohtaa saippuankäyttö vartalollekin. Saippua saattaa pahastikin ärsyttää kuivaa ja ihottumista kärsivää vartalon ihoa ja ainakin se aiheuttaa heti kirvelyä. 


Saippua ei auta ihon rasvoittumiseen

Olen nähnyt netissä, miten moni firma mainostaa saippuaa akneihon pelastajana ja tulee mielikuva helposta tavasta parantaa tulehdus. Tässä hyödynnetään ikivanhaa uskomusta, että finnit ja mustapäät syntyvät likaisuudesta ja pesemisen lisääminen saisi ne kuriin. Olen ennenkin kertonut, miten vanhat uskomukset kosmetiikasta elävät hyvin sitkeästi ja näissä saippuamainoksissa vedotaan menneisyyden mielikuviin. 
Se ei auta, vaikka saippuassa olisi teepuuöljyä, tyrniöljyä, vihreää teetä tai muuta vaikutukseltaan puhdistavaa aineosaa. Palasaippuan oma helposti tulehduksia levittävä vaikutus kumoaa näiden muiden vaikutusaineiden tehon. Eikä millään pesuaineella yksinään auteta tulehtunutta ihoa, joka pääasiassa johtuu perintötekijöistä. 
Olin myös hämmästynyt eräästä ammattilehden jutusta, jossa kerrottiin palasaippuoissa olevan mikromuoveja, jotka menevät vesistöön. Myös tuoksuaineita käytetään näissä tämän hetken saippuoissa todella paljon. Itse rakastan tuoksuja ja haluan itselleni hyvältä tuoksuvan suihkusaippuan oli se sitten palana tai nesteenä. Pitää kuitenkin huomioida, että noin 2% suomalaisista on allergisia tuoksuille ja heidän ei kannata edes kokeilla näitä saippuoita. 
Muuten tällainen käsintehty kauniisti pakattu saippua on kiva tuliainen tai lahja ystäville. Se on kulutustavaraa, joka tulee käytettyä, eikä jää pölyä keräämään niin kuin koriste-esineet. Voisin itsekin ottaa hoitolaan myyntiin jonkun saippuavalikoiman, jos sopiva tulee kohdalle.


⭐️Osallistu Tähtiarvontoihin kommentoimalla hoitolan julkaisuja tässä blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa iS Clinicalin Environmental Protection Collection (arvo 197€) ja aikaa osallistua 6.3. asti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti