perjantai 7. heinäkuuta 2023

Ohjeita ruusufinniin

Nyt, kun aurinkoa on takana jo pari kuukautta, monella ruusufinni eli acne rosacea on akuutissa tulehdusvaiheessa. Hämmästelen aina sitä, miten heikosti ihmiset huomioivat, että heillä on näkyvä ihottuma kasvoissaan.



Aurinko on myrkkyä ruusufinnille

Jotkut ihottumat paranevat auringossa niin kuin esimerkiksi atooppinen ihottuma ja psoriasis. Ruusufinnissä käy päinvastoin ja aurinko puhkaisee tämän ihottuman ja pahentaa sitä näkyvästi. Ruusufinni on hyvin saman näköistä kuin rasvaisen ihon akne ja näppylät, mutta kyse on ihan eri ihottumasta. Ruusufinnin tulehtuneita keltapäisiä finnejä ei saa puristaa, koska se vain pahentaa ihottumaa.
Jos epäilet itselläsi ruusufinniä, näytä ihoasi kokeneelle kosmetologille tai mene suoraan ihotautilääkärille. Kosmetiikasta tai reseptivapaista lääkeaineista ei saa kunnollista apua akuutissa vaiheessa olevaan ruusufinniin. Mikään ihonpuhdistus tai kasvohoito ei taltuta ihossa olevaa tulehdusta. 
Oman kokemukseni mukaan järkevintä on marssia ihotautilääkärille ja käyttää 2-3 kuukauden antibioottikuuri. Kaikki muut hoitokeinot ovat hyvin epävarmoja ja moni lääkevoide voi jopa pahentaa tilannetta. 
Jostain syystä moni välttelee sitä, että söisi ihon takia antibioottikuurin, mutta ei minkään elimistön osan tulehdus laannu ilman antibiootteja. Itse en missään tapauksessa sietäisi näppylöistä kirjavia kasvoja, vaan hoitaisin ihon lääkkeillä kuntoon. 
Tiedän tapauksia, että kasvoille pyritään saamaan aurinkoa ja rusketusta, jotta tulehtuneet finnit eivät näkyisi rusketuksen alta. Tämä on ihan käsittämättömän epäloogista, kun juuri aurinko pahentaa ruusufinni-ihottuman.


Ruusufinni-iholle voi laittaa meikkiä

Ruusufinniä voi peittää meikillä, eikä se mitenkään pahenna ihottumaa, vaan päinvastoin meikki suojaa auringolta, joka pahentaa tulehdusta. Ihoa hoidetaan ihan samoilla hoitotuotteilla kuin muutenkin, eikä mikään kosmetiikka pahenna tai paranna ruusufinniä.
Ainoastaan voimakkaat happokuorinnat eivät sovi ruusufinni-iholle ja esimerkiksi iS Clinicalin Active Peel System kannattaa unohtaa. Sitten, kun tulehdusvaihe on hoidettu pois, voi mietoja happoja käyttää, mutta harkitusti. 
Ruusufinni voi myös uusia, kun se kerran on ihoon puhjennut ja siksi ihoa kannattaa hoitaa hyvin ja välttää aurinkoa. Kosmetiikan ja kosmetologin apu on tärkeää tässä vaiheessa, kun ihottuma on hoidettu pois ja pyritään vahvistamaan ja suojaamaan ihoa, jottei uutta ihottumaa puhkeaisi.
iS Clinicalin Pro-Heal Serum (113€-183€) on erittäin hyvä hoitotuote ennaltaehkäisemään ruusufinnin puhkeamista. Samoin aurinkosuojavoide pitää olla viisikymppinen ja iS Clinicalin Eclipse SK50 (59€) on erittäin hyvä suojavoide kaikenikäisille ja myös miehille.





⭐️ Muista myös osallistua Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti