torstai 27. heinäkuuta 2023

Varsovan sotahistoria

Puola on pullollaan sotahistoriamuseoita ja muistomerkkejä. Niitä on pitkin maata, mutta ehkä eniten pääkaupungissa Varsovassa. Puolan kansa on kokenut kovia ja se on ollut miehitettynä moneen kertaan ja miehittäjinä ovat olleet Saksa, Venäjä ja myöhemmin Neuvostoliitto.


Varsovan kaksi kansannousua

Puolan sotahistoriakohteet eivät ole tarkoitettu herkkämieliselle ja niitä kannattaa välttää, jos tietää niiden jäävän vaivaamaan. Itseään kannattaa suojella, eikä kuormittaa tietentahtoen järkyttävillä asioilla. Itselläni on jo siedätystä takana puoli vuosisataa ja mieleni ei enää näistä kauheuksista järky. Ajattelen niin esimerkiksi keskitysleireistä, etten voi olla niin heikko, että en edes kestä katsoa sitä, mikä on joillekin ollut todellisuutta ja arkipäivää. 
Puola oli Saksan miehittämä 1.9.-39 alkaen sodan loppuun kevääseen 1945 asti. Tämän reilun viiden vuoden aikana lähes koko Puolan juutalaisväestö tuhottiin ja Puolassa oli saksalaisten tekemiä keskitysleirejä sadoittain. Me tiedämme nimeltä vain suurimmat, mutta esimerkiksi Birkenaulla oli kymmeniä alaleirejä. 
Ennen toista maailmansotaa Puolassa oli noin kolme miljoonaa juutalaista ja nykyään heitä on noin 10.000-20.000. Puolan juutalaisten lisäksi saksalaiset kuljettivat miljoonia ihmisiä valoittamistaan maista Puolan keskitysleireille tuhottaviksi. Esimerkiksi Kreikan Thessalonikin kaupungin 45.000 juutalaista kuljetetiin junilla Auschwitziin tuhottavaksi.
Puolalaiset eivät tyytyneet kohtaloonsa vastaanpanematta, vaan Varsovassa on ollut kaksi kansannousua. Sotahistorian kannalta kumpikin oli erittäin merkittävä, mutta niiden vaikutukset sotaan olivat erilaisia. Ne jäivät vähäisiksi sotatoimiksi, mutta ne ovat todella merkittäviä puolalaisten ja juutalaisten kannalta. Minulla on suuri kiinnostus näihin kansannousuihin ja itselleni on tärkeää päästä osallistumaan niiden muistopäivien juhlallisuuksiin. 


Kansannousujen muistopäivät

Nämä Varsovan kaksi kansannousua ovat Varsovan geton kansannousu huhtikuussa 1943 ja se kesti kuukauden verran. Toinen oli Varsovan kansannousu, joka alkoi 1.8.1944 klo 17.00 ja se kesti lokakuulle. Varsovan geton kansannousu keväällä 1943 oli Euroopan suurin vastarintakeskittymä, mitä juutalaiset tekivät joukkotuhoaan vastaan. Tämän kansannousun jälkeen Varsovan getto tuhottiin maan tasalle ja loputkin juutalaiset kuljetettiin keskitysleireille.
Olin Varsovassa 19.4.2013, kun vietettiin kansannousun 70-vuotisjuhlaa. Se oli minulle ikimuistoinen elämys ja koko kaupunki osallistui tähän tapahtumaan. Koululaiset ja opiskelijat jakoivat keltaisesta tähdestä taitellun narsissin jokaiselle kadulla kävelijälle rintaan. Eri valtioiden päämiehet olivat juhlassa kutsuvieraana ja mustien autojen letkat pysäyttivät muuta liikennettä pari päivää. 
Museoissa ja kirkoissa ja harvoissa jäljelle jääneissä synagoogissa oli juhlallisuuksia. Sinä päivänä avattiin myös suomalaisarkkitehtien piirtämä Puolanjuutalaisten historian museo.
Nyt minulla on toive päästä ensi vuonna 1.8.2024 kokemaan Varsovan kansannousun 80-vuotisjuhla. Joka vuosi 1.8. klo 17.00 Varsovan liikenne ja jalankulku pysähtyy, kun vietetään hiljainen hetki kansannousun muistoksi. Samalla sireenit ulvovat ja kirkonkellot soivat ja tämän tilanteen pääsen tänä vuonna kokemaan, mutta suuremmat juhlallisuudet ovat ensi vuonna, kun tapahtumasta tulee 80v.
Euroopassa on elämä muuttunut hyvin paljon, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Siihen asti kaikki luulivat, ettei sotaa enää tule meidän aikanamme ja elämämme olisi turvallista demokraattisessa Suomessa. 
Suomessa on myös viime viikkoina noussut keskusteluun poliitikkojen rasismi ja äärioikeistolaiset suhteet. Minusta kaikki veljeily fasististen ääriliikkeiden kanssa pitää pysäyttää heti ja myös Supo kieltää ääriliikkeisiin osallistumisen. 
Osa poliitikoista ja äänestäjistä pitävät turhana näihin uuden hallituksen ministereiden kirjoituksiin puuttumista, koska kirjoitukset ovat niin vanhojakin ja henkilöt itse pyytävät anteeksi tekojaan. Itse ottaisin asiaan tiukemman kannan ja toivoisin, että otettaisiin oppia edellisestä kansanmurhasta 1939-1945. 
Keskitysleiritoiminta pääsi tehokkaasti alkuun, koska kukaan ei uskonut sen olevan totta. Juutalaisille sanottiin, että heidät kuljetetaan työvoimaksi miehitetyille alueille. Tämä uskottiin täysin, kun harva pystyi käsittämään, että tarkoitus oli tappaa miljoonia ihmisiä systemaattisissa kuolemantehtaissa. 
Myös liittoutuneilta meni pitkään ennen kuin uskottiin puolalaisten antamia tietoja todeksi. Tästä tapauksesta oppineena en luottaisi siihen, ettei kukaan suomalainen voisi fasismia kannattaa tai ettei Suomestakin löytyisi ihmisiä, jotka ovat väkivaltaisen rasistisia. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti