tiistai 18. heinäkuuta 2023

Sananvapaus tuo myös vastuun sanomisistaan

Suomen hallitus on kipuillut some-sanomisten kanssa jo useamman viikon ja olen seurannut tapahtumia hyvin tiiviisti. Mitään poliittista kantaa minulla ei ole ja haluan olla mahdollisimman suvaitsevainen kaikkiin suuntiin.



Kirjoittamista pitää harkita

Nämä poliitikkojen vanhat somekirjoitukset kiinnostavat minua siksikin, että itsekin kirjoitan sosiaaliseen mediaan päivittäin ja mietin usein, mitä voi sanoa ja mitä ilmaisuja ei saa nykypäivänä käyttää. Ihmettelen kovasti, miten poliitikot eivät tämän vertaa harkitse kirjoittamisiaan ja laittavat julki kaikenlaista törkytekstiä. Kirjoitan tätä blogia päivittäin palveluna asiakkaille ja päämääräni on antaa ihonhoito-ohjeita mahdollisimman neutraalisti. Katson myös, että yrittäjän pitääkin olla neutraali, eikä ilmaista mitään poliittista tai uskonnollista näkemystä. 
Kirjoitan myös omaa facebooksivua ja siellä otankin huomattavasti enemmän kantaa asioihin kuin tässä blogissa. Osallistun myös keskusteluun Suomen Yrittäjänaisten somekanavissa ja siellä käydään välillä aika kipakkaakin keskustelua. 
Olen temperamentiltani aika helposti hiiltyvä ja ellen tunnistaisi itsessäni tätä piirrettä voisin laukoa ihan asiattomiakin  kannanottoja. Olen oppinut jo itsessäni tämän liian kärkkään tavan ottaa kantaa ja siksi harkitsenkin hyvin tarkkaan, mitä menen kirjoittamaan. Nukun mielelläni yön ylitse, jos joku asia ärsyttää minua kovasti, jotta ehtisin rauhoittua ennen kannanottojani. 
Tosin välillä myös haluan kirjoituksillani ärsyttääkin saadakseni ihmiset keskusteluun mukaan. Muistutan itseäni moneen kertaan kirjoittaessani someen, että kirjoittamani jutut voivat tulla vastaan kymmenenkin vuoden päästä ja minun pitää kantaa vastuu jutuistani vielä silloinkin.
Hämmästelen kyllä kovasti, miten ”osaamattomasti” poliitikot ovat viestejään laukoneet, kun esiin nousee aika rumiakin tekstejä. Luulisi, että heitä jo opetettaisiin puolueenkin puolesta, miten somessa käyttäydytään. 
Suomessa on hyvin laaja sananvapaus, mikä on hieno asia. Kuitenkin tämä sananvapaus tuo vastuuta ihmiselle itselleen ja pitääkin ymmärtää esimerkiksi se, mitä toisesta ihmisestä saa sanoa.


Kielen ilmaisut ovat jatkuvasti muutoksessa

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut hurjasti muutoksia siinä, miten eri asioita saa ilmaista. Kaikki rasismiin liittyvät ilmaisut ovat kiellettyjä ja pyrin pysymään selvillä näistä muutoksista, jotten mene tietämättömyyttäni ketään loukkaamaan. 
Ohjenuoranani pidän sitä, etten missään tapauksessa halua loukata ketään. Haluan olla myös suvaitsevainen erilaisia ihmisiä kohtaan ja arvostan jokaisen omaa persoonaa.
Joskus tulee eteen sellaisia muutoksia ilmaisuissa, etten heti hoksaakaan muuttaa omia ilmaisujani. Yksi tällainen asia liittyy pigmenttiläiskiin ja vaalentamis-sanaan. Olen oppinut kosmetologikoulutuksessa ja työelämäni alkupuolella käyttämään ilmaisua, että pigmenttiläiskiä vaalennetaan. 
Muutamia vuosia sitten rasismikeskustelun myötä päädyttiin siihen, että sana vaalentaa on rasistinen ilmaisu ja se pitää korvata muulla sanalla. Tottakai muutin heti ilmaisuani, koska en halua loukata ketään ja haluan seurata aikaani. 
Nykyisin vaalentaa sanan tilalla käytetään sanaa kirkastaa tai tasoittaa ihon väriä. Esimerkiksi Dermalogican pigmenttisoluja hajoittavat tuotteet muuttivat nimensä muutamia vuosia sitten ja niin teki myös iS Clinical ja kaikki muutkin kosmetiikkasarjat. Aikaisemmin Dermalogican pigmenttituotteet olivat PowerWhite -tuotelinja, mutta nyt se on PowerBright
Kieli muuttuu ja elää monella tapaa ja haluan pysytellä näissä muutoksissa mukana.





Tähtitarjoukset 24.7. asti:


⭐️ Osallistu Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein.




Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti