lauantai 19. elokuuta 2023

Vaihdevuodet ja mielenrauha

Vaihdevuodet ovat niin moninainen mullistus naisen elimistössä, ettei siitä selviä yhdellä blogijutulla, vaan kirjoitan nyt asiasta enemmänkin. Estrogeenin väheneminen vie helposti myös mielenrauhan ja pistää ihmisen ihan uusien ajatusten eteen.Hormonitoiminta vaikuttaa mielenterveyteen

Omasta kokemuksesta kuvaisin vaihdevuosien olotilaa niin, että aiemmin neljällä pyörällä liikkunut auto joutuukin liikkumaan vain kolmella pyörällä. Lähes koko ajan oli tunne, ettei kaikki ole kunnossa, mutta ei oikein osannut sanoa, mikä ei ollut kunnossa. 
Hyvin monet kokevat unettomuutta, joka joskus johtuu hikiaalloista ja joskus taas vessassa käynti alkaa herättelemään monta kertaa yössä. Unen laatu myös heikkenee ja alkaa heräilemään pieniinkin ääniin. Omalla kohdallani voin sanoa, etten onneksi itse menettänyt unenlahjojani, mutta olenkin aina nukkunut kuin pieni possu. 
Huonot yöunet aiheuttavat kurjan olotilan koko päiväksi ja väsymys, hikiaallot ja jatkuva ärtyneisyys tekevät enkelistäkin kiukkuisen. Hyvin usein vaihdevuosiin liittyy hallitsematonta mielialojen vaihtelua ja tunne on outo, kun ei ymmärrä itsekään, mikä oikein riivaa. 
Taustalla voi olla muutakin, kuin pelkkää hormonaalista mielialanvaihtelua ja kaikille olisi hyväksi puhua näistä tunteista terapeutin kanssa. Joskus vasta viisikymppisenä jotkut menneisyyden traumat nousevat pintaan ja vaativat selvittelyä. 
Sen voin luvata, että tuo sekamelska mielessä ei kestä ikuisesti, vaan yleensä se helpottaa parissa vuodessa. Se on kuitenkin pitkä aika, joten hakekaa apua, jos oma jaksaminen ei riitä.


Vaihdevuodet jäytävät parisuhdetta

Parisuhde on vaikea laji, enkä ole oikea ihminen neuvomaan muita, mutta sen tiedän, että vaihdevuodet yleensä vielä lisäävät parisuhteen ongelmia. Meidän kulttuurissa on vieläkin vallalla huono huumori, jossa naureskellaan kireille vaihdevuosi-ikäisille hapannaamoille. 
Olen tätä kuullut nuoremmilta naisilta vielä nykyäänkin. Ei ole montaa vuotta, kun kirjoitin blogijutun kolmekymppisestä naisesta, joka luennossaan käytti vaihdevuosi-ikäisistä nimitystä ”sitruunapi*lu”. Jokainen viisikymppinen varmaan näihin törkeyksiin törmää ja jos sen kuulee omalta puolisolta, niin sitten lähtee matto alta. 
Vaihdevuosiin liittyy pelko menetetystä naisellisuudesta ja yhtäkkiä päälle iskeneestä vanhenemisesta. Vartalon malli muuttuu teet mitä hyvänsä. Vyötärö katoaa, kasvon piirteet valuvat alaspäin ja nivelet kangistuvat. Naisella tämä tapahtuu vain nopeammin kuin miehillä ja kaikki oireet iskevät niin yhtäaikaa. 
Tunnetila on karsea, kun hikoilee kuin pieni norsu, kasvot kuumottavat, ei saa kunnolla henkeä ja kroppa on turvonnut ja kankea. Siinä tilanteessa, jos joku vielä naureskee joillekin tenavitseille, tekee mieli motata tai sitten vaan itkeä. Tämä itkuherkkyys voi puolisollekin ja lapsille olla järkyttävää. Muistan, miten lähes nelikymppisenä järkytyin, kun äitini pillahti itkuun milloin mistäkin, enkä tiennyt yhtään mitä pahaa sanoin. Onneksi me äitini kanssa pystyimme asioista puhumaan ja siitä oli paljon apua jälkikäteen omiin vaihdevuosivaivoihin.  Eikä näitä tuntemuksia kannata jäädä märehtimään yksinään, vaan kannattaa jutella lääkärille sekä gynekologille ja kartoittaa, olisiko tarve hormonikorvaushoitoon.⭐️ Osallistu myös Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voi osallistua 21.8.23 asti.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti