keskiviikko 2. elokuuta 2023

Puolan historiaa ja Katynin murhat

Varsovan matkan yksi kohokohta on tutustuminen uuteen keväällä 2023 avattuun Katyn -museoon. Museo kertoo tapahtumista, jotka tunnetaan nimellä Katynin murhat. Nämä Katynin tapahtumat ovat edelleen avohaava puolalaisten sieluissa.



Katynin murhat

Olen kirjoittanut tästä asiasta menneinä vuosina useampaan kertaan, koska koen, että Katynin murhien takana ollut totuus opetti minulle niin paljon. Opin sen, että tosiasiana pidetty historia voi olla täysin vääristeltyä ja suorastaan suuri huijaus.
Katynin tapahtumat saivat alkunsa toisen maailmansodan alkaessa, kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1.9.1939. Heti parin viikon päästä 17.9.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi myös Puolaan ja nämä kaksi sotaisaa valtiota miehitti Puolan ja jakoi sen keskenään. 
Stalinin joukot aloittivat heti julmat puhdistukset omalla alueellaan ja vangitsi noin 22.000 korkea-arvoista upseeria ja muuta koulutettua väkeä. Heidät kuljetettiin Neuvostoliitossa olevalle Katynin vankileirille, joka oli Katyn nimisen metsän keskellä. 
Tämä vankimäärä teloitettiin ampumalla käsiaseella niskaan yksitellen ja sen jälkeen heidät haudattiin joukkohautoihin. Suuri osa vankien perheistä kuljetettiin Siperian vankileireille, joissa moni kohtasi kuolemansa. 
Kesällä 1941 sotatilanne muuttui, kun Hitlerin saksalaisjoukot hyökkäsivätkin Neuvostoliittoon ja valtasivat lyhyessä ajassa suuren osan Neuvostoliittoa ja muun muassa tuon Katynin alueen. 
Miehitetyllä Puolalla oli maanpakolaishallitus Lontoossa pääministerinään kenraali Wladyslaw Sikorski ja he halusivat selityksiä, mihin nämä upseerit olivat kadonneet. Vuonna 1943 Saksa antoi luvan Punaisen Ristin kansainväliselle tutkijajoukolle tutkia nuo Katynin alueen joukkohaudat ja mukana oli myös suomalainen patologi Arno Saxen. Tutkijat totesivat kiistattomasti, että murhien tekijä oli Neuvostoliitto.
Sodan loputtua liittoutuneiden voitoon ja Neuvostoliiton vallan kasvuun Itä-Euroopassa, neuvostoliittolaisia ei uskallettu syyttää enää mistään. Niinpä historian kirjoitus muutettiin ja Natsi-Saksaa syytettiin näistä murhista. Näin minäkin opin historian ja sitä pidettiin totuutena Neuvostoliiton hajoamiseen asti. 
Suomessa siis tiedettiin totuus hyvin, mutta siitä ei uskallettu puhua. Neuvostoliiton valvontakomissio Suomessa yritti painostaa patologi Arno Saxenia muuttamaan lausuntoaan, mutta hän ei suostunut. Kuitenkin hän pelkäsi Neuvostoliiton toimia niin paljon, että muutti useaksi vuodeksi Ruotsiin. 


Historialta putoaa pohja

Vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990-luvun alussa Boris Jeltsin avasi arkistot ja myönsi, että puolalaiset upseerit murhasi Stalin, eikä Hitler. 
Tämä oli minulle suuri järkytys, että suomalaisissa historian kirjoissa opetettiin valheellisia asioita ja totuus oli vain pienen piirin tiedossa. Puolan lehdissä 1980-luvulla uskallettiin välillä hiukan epäillä, olisiko Katynin murhien syyllinen ollut sittenkin Neuvostoliitto. Minäkin pidin näitä juttuja tuulesta temmattuina. Tästä tapauksesta opin, että historian tietoihin ei pidä uskoa sokeasti.
Tähän Katynin tapahtumaan liittyy vielä toinenkin tragedia eli vakava lento-onnettomuus vuonna 2010. Keväällä 2010 tuli seitsemänkymmentä vuotta näistä Katynin tapahtumista ja paikalla järjestettiin muistojuhla. Muistojuhlaan lensi koko Puolan johtajisto presidentin mukana ja heitä kuljettanut lentokone putosi. Yli sata puolalaista ministeriä ja kansanedustajaa kuoli onnettomuudessa, jota väitetään lentäjän virheeksi huonossa säässä. 
Venäjä ei ole koskaan antanut pudonnutta konetta muiden kuin venäläisten tutkittavaksi ja puolalaiset pitävätkin onnettomuutta tahallisena. Nykyisin alan itsekin kallistua sille kannalle, että ehkä kyse oli Putinin terrorista Puolaa kohtaan. 
Tästä varsinaisesta Katyn museosta sanon sen, että siellä ei oltu juurikaan ajateltu ulkomaalaisia turisteja. Kaikki tekstit olivat vain puolaksi. Englannin kielisen selostuksen sai kyllä kuulokkeisiin, mutta sekin hyppeli ja oli vaikea seurata. Muuten museo oli suorastaan upea ja kokemuksena hyvin koskettava. Kuitenkin sinne mennessä kannattaa ensin selvittää, mistä on kysymys, koska Katynin murhista tietämätön ei kovin hyvin saanut selvää, mitä oli tapahtunut.







2 kommenttia:

  1. Anonyymi10:02

    Olet kirjoittanut Katynin tapahtumista ennenkin, ja minä olen kommentoinut aiemminkin.
    NImittäin Andrzej Wajdan elokuva Katyn (noin) vuodelta 2007 on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Muistan aina metsän. Upseeri astuu pieneen taloon sisään. Hän näkee Stalinin kuvan takaseinällä. Seinä on täynnä veriroiskeita, ja seinällä on aukko, josta ammutut saatiin heti ulos. Ja seuraava.
    Wajdan isä murhattiin Katynissa. Kunpa elokuva tulisi taas nähtäväksi.
    Hienoa, että oääsit noin vastikään avattuun museoon. Toivottavasti he saavat aikaan englanninkieliset tekstitykset.

    Vuoden 2010 lentoturman oikeasta syyllisestä ei liene suuria epäilyksiä.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Inkeri23:04

    Kiitos, kun tuot mielipiteesi julki. Olemme samaa ikäluokkaa ja huolenamme on huomataanko nykyään tarpeeksi ajoissa pysäyttää elämän meno, jos se liikaa muistuttaa toisen maailmansodan alkuvaiheita.
    Minulle tietysti on erityisen mieleistä, kun joku viitsii osallistua blogijuttujeni kommentointiin. Sinulla on viestinnän ammattilaisena sana hallussa ja kommentejasi on aina kiva lukea. Itse ihailen sitä miten hyvin osaat pukea ajatuksesi kirjoitusasuun.

    Inkeri

    VastaaPoista