perjantai 27. lokakuuta 2023

Kauneuskirurgia ja moraali

Katsoin muutama päivä sitten tv:stä MOT-ohjelman, jossa kerrottiin väärinkäytöksistä plastiikkakirurgisissa palveluissa. Todella hyvä, että asia nostetaan esiin, koska olen jo vuosikymmeniä tiennyt, ettei kaikilla lääkäreillä ole moraalia.



Yleislääkäri ei ole plastiikkakirurgi

Kohtasin ensimmäisen kerran lääkärin epäpätevyyden plastiikkakirurgina 90-luvun alussa, kun olin SKY:n varapuheenjohtaja. Minun vastuualueena oli kosmetologien jatkokoulutus sekä luentopäivät ja yleensä myös juonsin nämä tapahtumat.
Erään kerran valmistelin tällaisen luentopäivän ohjelmaa, kun minulle soitti lääkäri, joka halusi tulla kertomaan silmäpussileikkauksista. Olin tosi tyytyväinen, että sain hyvän luentoaiheen ja vieläpä ilmaiseksi. Sen jälkeen, kun luentopäivän ohjelma julkaistiin, minulle soitti eräs nykyisin hyvin tunnettu ja arvostettu plastiikkakirurgi, joka pyysi, että saisi tulla kollegoineen kuuntelemaan tätä silmänympärysleikkauksen luentoa. 
Annoin siihen luvan ja paikalle tulikin 6-7 henkilöä. Lääkäri piti luentonsa ja selitti piirroskuvien avulla, miten leikkaus tehdään. Luennon loputtua kuulijana ollut plastiikkakirurgi pyysi puheenvuoron ja kertoi, että esitelty leikkaustapa on aivan väärä. Siinä paljastui myös, että luennoitsija olikin kirurgi, joka teki mahaleikkauksia, eikä hänellä ollut koulutusta plastiikkakirurgiaan. 
Tämä oikea plastiikkakirurgi havainnolisti piirtämällä, missä kohtaa esitelty leikkaustapa meni pieleen ja hänen perustelunsa olivat niin hyviä, että jokainen ymmärsi, ettei kyse ollut mistään pikkuvirheestä. 
Tilanne oli katastrofaalinen juontajalle eli minulle, kun kesken luentopäivän lääkärit tulevat paikalle riitelemään. Siksi muistan tilanteen hyvin, koska jouduin käyttämään kaikki diplomaattikykyni, jotta sain nämä lääkärit salista ulos. 
Tämä väärässä ollut lääkäri piti Helsingissä isoa plastiikkakirurgiaan erikoistunutta lääkäriasemaa. Hän kääri suuret rahat, eikä ole vieläkään kouluttautunut plastiikkakirurgiksi. Näitä vastaavia kauneusleikkausten tekijöitä on Suomessa vaikka kuinka paljon ja he tienaavat todella hyvin yleislääkärin pätevyydellä. Rahanahneus tappaa moraalin.


Onnettomia asiakkaita

Tässä MOT-ohjelmassa nousi esiin kaksi yritystä, joista toinen järjesteli leikkausmatkoja Turkkiin, Puolaan ja Viroon ja toinen yritys leikkeli ihmisiä yleislääkärin pätevyydellä epähygieenisissä olosuhteissa. Tämä yleislääkäri, joka omistaa Suomen suurimpiin kuuluvan kauneuskirurgiayrityksen, tekee suurimmaksi osaksi rasvaimuja ja silikonirintoja ja on nyt miljonääri. 
Tv-ohjelmassa haastateltiin tämän lääkäriaseman entistä työntekijää, joka kertoi, että kertakäyttöisiksi tarkoitetut rasvaimuletkut käytettiin moneen kertaan. Lääkäri oli neuvonut pesemään ne fairylla ja huuhtelemaan desinfiointiaineella. Säästö oli suuri, koska tuollainen letku maksaa 200€. Rahanahneus aiheutti potilaille todella suuria vaaroja ja pakaroiden suurennus rasvaimua hyödyntämällä on hengenvaarallinen operaatio.
Toinen näistä esitellyistä kauneuskirurgiayrityksistä maksatti asiakkailla leikkaukset etukäteen, mutta ei sitten järjestänytkään luvattua matkaa Turkkiin leikattavaksi. Moni on menettänyt rahansa eli noin 10,000-15,000€ tälle yrittäjälle. Tosin ihmettelen kyllä, kuka menee maksamaan noin suuria summia etukäteen, ennen kuin leikkaus edes tehdään. 
Ohjelmassa haastatellut Valviran ja Plastiikkakirurgien yhdistyksen asiantuntijat totesivat, ettei tälle asialle voi mitään. Valvira laittaa huomautuksia, mutta ne voi jättää huomiotta, koska mitään sanktioita ei ole.
Olen itsekin törmännyt epäpätevien lääkäreiden työnjälkeen. Hämeenlinnassakin yleislääkärit tekevät kasvojen alueen kirurgiaa. Muutamalta asiakkaaltani on poistettu basaliooma yleislääkärin toimesta ja jälki on sen mukaista. Lääkäritalossa, jossa näin tehdään, on kyllä plastiikkakirurgejakin, mutta ei asiakasta heille lähetetä. Minusta on pöyristyttävän moraalitonta, että yleislääkäri leikkaa kasvojen aluetta, joka vaatisi erityisosaamista. Raha ratkaisee tässäkin. Ihan mukava korvaus on ottaa viitisensataa vartin työstä. 





⭐️ Muista myös osallistua arvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voi osallistua 30.10. asti.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

2 kommenttia:

  1. Anonyymi11:33

    Toivottavasti mahdollisimman moni kauneuskirurgiaa harkitseva katsoo tuon MOT-ohjelman. Pöyristyttävää villin lännen touhua, jota ei saada loppumaan.
    Kuinka jonkun moraali voi sallia rasvaimuletkujen käyttämisen moneen kertaan? Tai ihmisen hengenvaaraan uhraamisen, kun taidot eivät yksinkertaisesti riitä?

    Mainitset myös tuon oman tietosi, että "Lääkäritalossa" yleislääkäkäri tekee kasvojen alueen kirurgiaa kehnoin tuloksin. Uskomatonta välinpitämättömyyttä ja rahastusta. Moraali ei Suomen terveydenhuollossa ole sellainen, että kaikkeen kannattaisi uskoa ja luottaa.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Anonyymi12:16

    Huh, hurjalta kuulostaa. Ja tuo, että yleislääkärit leikkelee kasvojen aluetta! Eihän asiakas välttämättä osaa kyseenalaistaa lääkärien ohjeita. Valppaana saa olla.

    paula.susanna@hotmail.com

    VastaaPoista