keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Mielenkiinnon kohteena Israel

Alle kolmekymppisenä 1980-luvulla minulla oli harrastuksessani menossa Israel-vaihe ja perehdyin perusteellisesti Israelin valtion syntyyn ja muuhun Lähi-Itään. Silloin kävinkin Israelissa ja monissa arabimaissa.



Ihailen Israelia

Olen aina ihaillut Israelin valtion toimintaa ja sitä, miten pätevä ja kurinalainen armeija ja turvallisuuspalvelu heillä on. On kunnioitettavaa, että he ovat säilyttäneet oman valtion vihamielisten naapurimaiden puristuksessa. Arvostan myös sitä, miten korkea elintaso heillä on ja miten ahkerasti he ovat tehneet työtä saadakseen elintilaa maahan, josta iso osa on kuivaa autiomaata. 
Aloin loppukesästä suunnittelemaan matkaa Tel Aviviin ehkä ensi kevääksi ja perehdyin taas uudestaan Israelin tiedustelupalvelu Mossadiin sekä puolustusvoimiin, joka on perustettu Hagana-järjestön pohjalle. Innostuin Haganasta kovasti, kun eräs asiakkaani kävi Tel Avivissa ja toi minulle Hagana-museon esitteen. 
Pari viikkoa sitten minulla oli aikomus kirjoittaa blogijuttu Israelista ja heidän tehokkaasta tiedustelutoiminnasta ja hyvin koulutetusta armeijastaan. Ymmärrän hyvin, että Israel panostaa nyt sotavoimiin ja itsepuolustukseen, kun heidän kansansa melkein tuhottiin holokaustissa. Silloin juutalaiset eivät tehneet kovinkaan paljon vastarintaa, vaan tyytyivät osaansa. Ymmärrän, että he eivät enää koskaan halua joutua samaan tilanteeseen. 
Israelin puolustusjärjestelmä on kehittänyt ns. rautakupolin maansa suurien kaupunkien ylle ja heidän piti pystyä torjumaan kaikki ohjushyökkäykset. Mutta sitten iski Hamas!


Hamas yllätti koko maailman

Tämä Hamasin isku Israeliin oli aivan järisyttävä yllätys. Mielestäni Israel olisi viimeinen maa maailmassa, johon voisi tehdä yllätyshyökkäyksen ja nyt osoittautuikin, että Israel yllätettiin täysin. Tämän takia lähtee kyllä työpaikka todella monelta armeijan ja tiedustelupalvelun johtajalta. Miten voi olla mahdollista, että maailman parhaana pidetty puolustusjärjestelmä on antanut Hamasin kerätä voimaa ja vahvuutta ainakin pari vuotta ihan silmiensä alla. 
Pidän tätä hyvin pelottavana tilanteena, että arabijohtoinen Hamas on näin vahvistunut. Tähän asti näiltä arabijärjestöiltä on puuttunut koulutusta ja kurinalaisuutta, vaikka aseistusta olisikin. Nyt on ilmeistä, että Hamas on kouluttanut miehiänsä tähän hyökkäykseen jo pitkiä aikoja. Myös aseistuksen kuljetus Gazan rajalle on vaatinut suurta rekkaliikennettä, joten miten on mahdollista, ettei sitä ole huomattu?
Asiantuntijat epäilevät, että tätä hyökkäystä on valmisteltu parikin vuotta. Hamasilla on nyt myös kokeneita sotilaita, jotka ovat olleet jo Syyrian sodassa ja ilmeisesti Iran on myös kouluttanut tätä armeijaa. 
Lähi-Idässä muhii nyt hyvin riskialtis tilanne, joka voi räjähtää pitkäaikaiseksi kostonkierteeksi. Israelin ympärillä on monta arabivaltiota, jotka mielellään nöyryyttäisivät vahvaa juutalaisvaltiota. 
Saudi-Arabialla riittää rahaa aseisiin ja kukaan ei tiedä löytyykö Iranilta ydinase. Myös Syyrian sisäistä tilannetta helpottaisi sotatoimet Israelia vastaan, joka saisi kansan mielenkiinnon pois kotimaan asioista.
Viimeisen parin vuoden aikana on tapahtunut kaksi mullistavaa asiaa, joita ei olisi uskonut mahdolliseksi vielä kolme vuotta sitten. Kukaan ei voinut uskoa, että Venäjä aloittaisi hyökkäyssodan Ukrainaan ja Euroopassa olisi sotatilanne. Tätä Hamasin hyökkäystäkään kukaan ei osannut ennustaa, vaan sekin oli täysin yllätys. Maailman turvallisuus on järkkynyt perusteellisesti ja myös meillä Suomessa voi tapahtua mitä tahansa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti