perjantai 8. maaliskuuta 2024

Naistenpäivän mietteitä

Tänään naistenpäivä herättää minussa huomattavasti enemmän tunteita, kuin aikaisempina vuosina. Tasa-arvo on romahtanut maailmassa viimeisen parin vuoden aikana enemmän kuin vuosikymmeniin.





Naistenpäivää tarvitaan!

Viimeisenä parinakymmenenä vuotena en ole pitänyt naistenpäivää kovinkaan merkityksellisenä. Meillä Suomessa naiset ovat jo pitkään olleet tasa-arvoisia ja arvostettuja ja myös muualla maailmassa tasa-arvo on ollut paranemassa. Nyt koen, että tasa-arvo on suorastaan romahtanut monessa Euroopankin maassa ja myös suomalaisten naisten pitää osallistua taisteluun oikeuksiemme puolesta. 
Venäjällä naisten asema on kokenut totaalisen heikentymisen viime vuosina ja osasyynä siihen on Ukrainan sota. Putin ja hänen valtaapitävät ikämieskaverinsa tarvitsevat lisää tykinruokaa ja naisia ajetaan pois työelämästä kotiin synnyttämään ja huoltamaan lapsikatrasta. Venäjän ortodoksinen kirkko patriarkka Kirillin johdolla julistaa jumalan sanaa apuna käyttäen, mitä nainen saa tehdä ja mitä ei. 
Järkyttävin heikennys venäläisnaisten elämään oli uusi laki perheväkivallasta. Enää perheväkivalta ei ole rikos, vaan perheen sisäinen asia. Ihmettelen syvästi, miten venäläisnaiset eivät jo nouse barrikadeille ja taistele ihmisoikeuksistaan. Jos haluaa tietää lisää naapurimaamme heikentyneestä tasa-arvosta, kannattaa lukea Juha Meriläisen Putinin alttaripoika - Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota sekä ihan juuri ilmestynyt Ian Garnerin Z-sukupolvi - Venäjän fasistiset nuoriso- ja lapsisotilaat. Oli suorastaan ahdistavaa lukea, miten ortodoksikirkko on nollannut naisten oikeudet ja Putinin järjestämä sodan ihannointi vie loputkin mahdollisuudet tasa-arvoon. 
Koko Venäjän koulujärjestelmä on valjastettu kasvattamaan sotaa ihannoivia nuoria, joille opetetaan täysin vääristynyttä historiaa. Tytöt puetaan pienestä pitäen maastovaatteisiin ja sotilaspukuun poikien rinnalle. Systeemi on sama, kuin aikanaan Hitlerin hitlerjugend-nuorissa, jotka kasvatetiin sotilaskuriin pienestä pitäen. Nyt tarkoituksena on aivopestä nuoriso tuhoamaan Ukrainan kansa.


Muistoja menneisyydestä

Aika vaikuttaa kuluvan nykyään ihan liian nopeasti ja tuntuu, ettei siitä ole kuin muutama vuosi, kun matkustin ensimmäistä kertaa Budapestiin. Silloin oli 90-luvun alku ja kommunistinen maailmanjärjestys oli juuri hiljattain kaatunut. Sattui olemaan naistenpäivä, kun ystävättäreni kanssa saavuimme Budapestiin. Lentokentällä oli miespuolinen henkilökunta jakamassa naisille ruusuja ja me olimme vähän ihmeissään, että mikäs juttu tämä on.
Naistenpäivän vietto oli silloin Suomessa vähäisempää ja se koettiin vielä poliittisesti värittyneeksi. Naistenpäivää vietettiin nimenomaan kommunistimaissa ja me ihmettelimme Budapestissa, kun kadulla näkyi runsaasti miehiä isoine kukkakimppuineen. Silloin aika oli aivan toinen ja koko ajan naistenoikeudet menivät parempaan suuntaan. Nyt otetaan pelkkää takapakkia naisten aseman suhteen.





1 kommentti:

  1. Anonyymi11:32

    Yle Areenassa on vielä tänään ja huomenna venäläisen Alina Rudinitskajan dokumentti Vaimokoulu (School of Seduction).

    Suosittelen lämpimästi. Ohjaaja seuraa kolmea pietarilaista naista seitsemän vuoden ajan. He kurssittavat itseään napatakseen mielellään varakkaan miehen. Miesopettaja opettaa, että äly ei miestä kiinnosta vaan iloisuus - ja kauneus ja pyllyn pyöritys tietenkin.
    Mutta onko elämä kotirouvana kurkkua säilöen ja miestä syöttäen lopulta unelmien täyttymys?

    Elokuvaa rytmittävät itse Putinin kuvailut venäläisistä kauniista ja lempeistä naisista. Putinin mukaan Venäjällä nainen on nainen ja mies on mies - toisin kuin lännessä. Putinin äänessä on lempeyttä ja kasvoilla hieman hymyä. Onhan hänenkin esiintymisessään yritettävä, maireasti ylistämällä alistettava, kun maa tarvitsee lapsia, lapsia ja lapsia.

    Leena

    VastaaPoista