sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Stressi näkyy ihossa

Ihotautilääkärit sanovat, että iho heijastelee ihmisen mielenliikkeitä ja iho reagoi stressiin huomattavasti ennen, kuin muu elimistö alkaa oireilemaan. Ensin tulee ihon stressioireet ja vasta sen jälkeen tyypilliset stressipäänsäryt ja vatsavaivat. Stressioireet ovat monenlaisia

Innostuin kirjoittamaan tästä aiheesta, kun taas kerran luin miten paljon Mikkelin Päämajan sotilasjohdolla  oli sodan aikana ihottumia ja erilaisia iho-ongelmia. Luin jo kolmanteen kertaan Suomen Päämajan saksalaisen yhdysupseerin Waldemar Erfurthin päiväkirjaa. Kirjan nimi on yksinkertaisesti Sotapäiväkirja vuodelta 1944 eli ihan viime hetkiltä, kun Suomi vielä teki yhteistyötä Saksan kanssa.
Suomen sotilasjohdon paineet olivat äärimmillään, koska Neuvostoliiton suurhyökkäys oli alkanut kesäkuussa 1944. Päämajan upseereilla oli takana jo lähes neljä sotavuotta ja aina vain olisi pitänyt venyä mahdottomiin. En yhtään ihmettele, että miehet olivat stressaantuneet äärirajoilleen ja se näkyi ja tuntui ihossakin. 
Waldemar Erfurth kertoo kirjassaan, että heinäkuussa 1944 Mannerheim jäi pois yhteisiltä lounailta, koska hänen kätensä olivat niin ihottumaiset, ettei hän halunnut niitä näyttää. Olen päätellyt, että Mannerheimin iho oli atooppisuuteen taipuvainen ja atoopikot yleensä reagoivat ihollaan eniten stressiin. Käsi-ihottuma on hyvin tyypillinen stressireaktio ja se on ikävän kirvelevä ja kutiseva. 
Toinen sodanaikainen kenraali, jonka ihottumat on nostettu esiin, on Taavetti Laatikainen ja hän kärsi jalkojen ihottumista ja säärihaavoista. Pahimmillaan iho saattaa reagoida henkisiin paineisiin jopa säärihaavoilla, joiden parantuminen voi viedä kuukausia. Ihon kutina jaloissa aiheuttaa raapimista ja se taas pitkittyessään rikkoo ihon ja säärihaava pääsee syntymään. 
Tyypillinen stressireaktio on kutina, punoitus, näppyläinen ihottuma ja/tai hilseily. Yleensä iän myötä ihminen jo itse oppii tietämään, mikä tuntemus ja ihoärsytys johtuu stressistä. Usein kuiva iho reagoi kaulalle tulevilla punoittavilla, kutisevilla ja hilseilevillä läiskillä. 


Hoitokonsteja stressi-iholle

Suurin osa asiakkaistani on niin pitkäaikaisia vakiokävijöitä, että olen hyvin oppinut tunnistamaan, mikä heidän ihossaan kertoo stressistä. Säännöllisesti kasvohoidossa käyvät saavat enää harvoin mitään suurempia stressi-ihottumia, koska hyvin hoidettu iho ei reagoi enää kovin helposti. 
Stressi-ihottumat ovat hankalia, koska ei ketään voi käskeä lopettamaan stressaamista. Siitäkin tulee helposti kierre, mitä enemmän iho oireilee, kutisee ja punoittaa sitä enemmän se stressaa ihmistä. Pahimpaan tilanteeseen suosittelen reseptivapaata kortisonivoidetta noin 1-3 viikon kuurina. Kortisonivoidetta kannattaa käyttää reilusti kuurina joka aamu ja ilta, tai ainakin iltaisin. Sipaisu silloin tällöin ei auta, vaan se voi jopa ärsyttää ihoa lisää. Järkevintä on käyttää kortisonivoidetta vähintään viikon verran joka päivä, jotta ihottuma talttuu. 
Ennen kuin aloittaa kortisonikuurin kannattaa kokeilla Dermalogican Multivitamin Power Recovery Masque (67€) naamiota, jota kutsutaan ”ambulanssiksi tuubissa”. Tämä multivitamiininaamio on monen asiakkaani pelastus silloin, kun iho oikuttelee. Se auttaa hyvin myös käsi-ihottumiin ja sitä kannattaa hieroa iholle paksu kerros yötä vasten ja laittaa käsineet käsiin. Yleensä jo muutaman yön jälkeen tilanne helpottaa. 
Kuiviin ja kutiseviin hilseilyläiskiin kasvoilla sekä kaulalla hyvä hoitovoide on iS Clinicalin Sheald Recovery Balm (94€). Tämä balsamimainen vahvistava voide on hyvä tuote niille, joiden iho reagoi helposti ja sitä voi käyttää ohuella iholla jatkuvastikin. 
Silloin, kun iho alkaa oireilemaan stressin vuoksi, kannattaa hakeutua myös kasvohoitoon. Tekemäni Nanolift-kasvohoito (131€) rauhoittaa ja tasapainottaa stressi-ihoa jopa yhdellä hoitokerralla.Huom. Tähtitarjoukset ma 18.3. asti:


⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 5.-18.3.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti