Taas kerran olen talvilomamatkalla kuunnellut niitä ihmisiä, jotka toteavat, ettei aurinko polta heidän ihoaan. Näitä sankareita tapaa jokaisessa matkakohteessa ja kaikilla aurinkorannoilla, missä nenät punottavat uv-säteilystä.
Uv-säteily vaikuttaa kaikkiin ihmisiin
En viitsi sanoa yhtään mitään kuullessani näiden sankareiden juttuja, miten tyhmää on istua varjon alla, kun on kerrankin aurinkoa. Vielä tyhmempää on kuulemma läträtä voiteiden kanssa ja suojata itseään.
Kuitenkin totuus on, että uv-säteily vaurioittaa kaikkia ihoja ja jokainen voi saada ihosyövän. Kaikkien iho rypistyy ja vanhenee auringon vaikutuksesta. Suomalaiset menevät talven pimeydestä voimakkaaseen etelän aurinkoon täysin ilman ihon omaa suojaa. Oma ihotyyppini palaa noin viidessätoista minuutissa talvikalpeana suorassa auringossa. Vahvinkin iho vaurioituu puolessa tunnissa ja sen näkee punakirjavasta ihosta.
Näen lähes päivittäin työssäni ihmisiä, kenellä on uv-säteilyn aiheuttama basaliooma tai aurinkokeratoosi. Yleensä solumuutokset tulevat näkyviin viisikymppisenä ja kerron aina kasvohoitoasiakkaalle, jos näen heillä muutoksia.
Seuraan myös vierestä oman äitini sairauskertomusta, koska häneltä hoidettiin ensimmäinen aurinkokeratoosi viisikymppisenä ja nyt 83-vuotiaana hän on ihotautipolin vakioasiakas. Hänet kutsutaan sairaalan ihopolille kerran vuodessa tarkistukseen. Valitettavan usein hänen kasvojaan on leikelty, koska pelkkä jäädytyshoito ei ole riittänyt. Kaikki hänen ihosyöpäongelmansa on lähtöisin auringosta ja herkästä punatukkaisen ihosta.
Suojaudu aina auringolta
Uv-säteilyn saamista pitää pyrkiä vähentämään jatkuvasti. Parasta on pysyä poissa suorasta auringosta ja pysytellä aina varjon puolella. Keskipäivän voimakkaan säteilyn aikana etelänmatkoilla kannattaa pysyä sisätiloissa. Sen takia paikalliset viettävät siestaa, että kuumin aurinkoaika ollaan sisällä ja levätään.
Vaate on myös erinomainen suoja ja onneksi nykyiset vanhemmat suojaavat lapsensa erittäin hyvin ohuilla kevyillä vaatteilla. Pahinta on se uv-säteily, mitä ihminen saa ennen kahdenkympin ikää. Suurin osa nykyisten kahdeksankymppisten säteilyvaurioista on saatu, kun he ovat olleet lapsia. Vielä minunkaan lapsuudessa 60-luvulla ei ymmärretty, että aurinko on jotenkin vaarallista ja lasten rusketusta pidettiin hyvänä asiana.
Olen ollut itse lapsena poikkeuksellisen terve, enkä ollut neljän ensimmäisen kouluvuoden aikana kertaakaan pois koulusta. Siitä mainittiin kevätjuhlissa ja mummuni kertoi kaikille, että koska Inkeri on aina kesällä hyvin ruskea, niin siksi olen talven terveenä. Onneksi tuo rusketus ei toistaiseksi ole minua sairastuttanut, koska aloitin kosmetologiksi valmistuttuani taistelun uv-säteilyä vastaan.
⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 5.-18.3.-24.
Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä
Hienoa kun jaksat aina valistaa auringon vaaroista. On hyvin yleistä, että auringolta suojatujia pidetään edelleen turhan puhujina. Mutta turhaahan suojautuminen ei ole, jos haluaa välttyä vakavilta ihovaurioilta ja ihon vanhenemismuutoksilta.
VastaaPoistaLeena
Vielä 1980-luvullakaan lapsille ei laitettu aurinkovoidetta tai jos laitettiin, suojakerroin oli jotain olematonta. Rusketusta pidettiin silloin terveyden merkkinä (!) ja vuosikymmen taisikin olla solariumien kulta-aikaa. Onneksi tuosta ajasta on päästy, vaikka rusketuksen ihannointi ja palamisen vähättely tuntuu olevan joissain vielä valitettavan tiukassa.
VastaaPoista