lauantai 26. lokakuuta 2019

Afrikassa sotia riittää

Minulla oli kiva keskustelu yhden tuttavani kanssa jonka tapasin muutaman vuoden tauon jälkeen. Juttelimme kuulumista ja minä kerroin syyskuussa tekemästäni Munchenin matkasta. Hän päivitteli, että eikö ne sodat jo loput, kun niitä vuosi kausia vatvot. Hänen kysymyksensä sai aikaan uuden mielenkiinnon kohteen.

Siirtomaavalta riisti Afrikkaa

Olen jo pitkään sivusilmällä vilkuillut Afrikan sotahistorian ja poliittisen historian suuntaan ja siellä takuulla riittää sotia ja konflikteja. Olen nyt jo perehtynyt muutamiin maihin esimerkiksi Kongoon ja Etiopiaan. Lukiessani Euroopan maista olin myös kiinnostut näiden maiden siirtomaista. Aina, kun perehdyn aiheeseen tunnet suurta pahaa mieltä ja vihaakin ahneita siirtomaita kohtaan. Kaikki nykypäivän sodat ovat seurausta tästä siirtomaa ajasta. Berliinissä järjestettiin kokous 1884 ja siinä jaettiin koko Afrikka Euroopan valtioiden kesken. Iso-Britannia sai yli kolmekymmentä valtiota, Ranska parikymmentä ja Belgia, Saksa ja Italia kukin kymmenkunta. Silloin 1800-luvun lopussa oli monia maita joita nykyisin ei enää ole tai ne tunnetaan ihan eri nimillä. Nämä maat jaettiin tyystin välittämättä kansallisuuksista, kielestä tai uskonnosta. Jo se oli omiaan tuottamaan konflikteja nykypäivänäkin, koska kaksi uskontokuntaa kristinusko ja islam eivät osaa toimia samassa valtiossa. Afrikassa oli jo 1800-luvulla useita muslimivaltioita, koska Lähi-Idästä tulleet tutkimusmatkailijat olivat käyneet monessa maassa jo 1500- luvulta asti.

Afrikassa on suuret luonnonvarat

Afrikan maita mielittiin siirtomaiksi niiden uskomattoman rikkaiden luonnonvarojen takia. Myös orjakauppa rikastutti monet Afrikan kävijät satojen vuosien ajan. Siirtomaavallat ryöstivät systemaattisesti nämä luonnonvarat paikallisen väestön hyötymättä niistä mitään. Lähetyssaarnaajat olivat myös kilvan kiinnostuneet afrikkalaisista, kun siellähän oli käännytettäviä mielin määrin. Kukaan ei sitäkään kysynyt haluaako afrikkalaiset eurooppalaista uskontoa tai muita tapoja. Itseäni on aina ärsyttänyt tämä väkisin käännyttäminen ihan kuin oltaisiin varmoja, että kristinusko on ainoa autuaaksi tekevä. Jo ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikoina afrikkalaiset pakotettiin osallistumaan isäntä maansa sotaoperaatioihin. Varsinkin ensimmäisessä maailmansodassa heitä kuoli todella paljon, mutta tämä yleensä sivuutetaan. Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan sen siirtomaat jaettiin voittajien kesken. Toisen maailmansodan jälkeen 1950-1980-luvuilla suurin osa Afrikan maista alkoi itsenäistyä. Itsenäistymisestä on aina seurauksena sisällissota ja kylmän sodan aikana yleensä Neuvostoliitto tuki toista osapuolta ja Yhdysvallat toista. Siinä sitten tapeltiin sosialismin ja markkinatalouden puolesta maissa joissa ei ollut mitään tekemistä näiden aatteiden kanssa. Neuvostoliiton sorruttua poliittiset näkökannat unohtua, mutta sitten tuli uskonto ja taas uusia verisiä sisällissotia. Nykyisin Kiina kasvattaa valtaansa monessa Afrikan maassa ja on rahoittanut hyvin monia tärkeitä toimintoja eli nyt maanosa taitaa kiinalaistua. Kuten huomaatte siitä ei ole pelkoa, että minulta loppuisi harrastukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti