perjantai 18. lokakuuta 2019

Turkki tuhosi rauhan

Turkin armeijan liikekannalle pano oli aikamoinen yllätys minulle, vaikka seuraan tilanteita hyvin tarkkaan. Nyt en oikein tiedä mitä Turkki ajaa tällä tempulla, mutta ainakin se saa Isis porukan uudestaan vahvistumaan.

Turkin historia

Kesän aikana olen lukenut useammasta uudesta tietokirjasta, että asiantuntijat enteilevät Turkin aiheuttavan konflikteja. Nythän näin kävi, vaikka juttuja lukiessani en ymmärtänyt sen olevan näin lähellä. Eräs toimittaja ja tutkija sanoi, että presidentti  Erdoganin hallinto muistuttaa Hitlerin diktatuuria ja kolmas maailmansota alkaa Turkista. Sitä ei nyt vielä kannata pelätä, mutta kansanmurha voi tapahtua. Turkki on jo kerran aikaisemmin tehnyt vakavan kansanmurhan jota he itse eivät tunnusta. Turkissa oli 1900-luvun alussa noin miljoona armenialaista joiden suvut olivat asuneet Turkissa jo sukupolvien ajan. Turkki alkoi siirrättämään heitä paikasta toiseen ilman mitään järkeä ja suurin osa kuoli nälkään, kylmään, yliväsymykseen ja tauteihin. Näin tuli hoidettua noin miljoona ihmistä manan majoille eikä silloin asiaan puuttunut mikään muu valtio. Yli sata vuotta Turkki on kiistänyt tämän kansanmurhan ja ei suostu maksamaan korvauksia näiden surmattujen ihmisten jälkeläisille. Esimerkiksi Ruotsi on vaatinut Turkkia korvaamaan tekoa, mutta seurauksena on ollut vaan kylmät diplomaattisuhteet. Turkki on aina ollut jonkin asteinen diktatuuri on presidenttinä ollut kuka hyvänsä. Ensimmäinen presidentti Mustafa Kemal eli Ataturk oli kansallissankari ja hänen kuviaan näkyy vieläkin Turkissa useissa paikoissa. Ataturk nousi valtaan ensimmäisen maailmansodan aikoihin ja sulttaanikunta muutettiin demokraattiseksi tasavallaksi. Ataturk uudisti Turkkia todella paljon esimerkiksi parantamalla koulujärjestelmää. Hän kielsi myös burkhan käytön eikä pitänyt naisten pään peittämistä huiveilla toivottavana. Ataturk itse meni naimisiin länsimaalaisen hyvin koulutetun naisen kanssa.

Turkki ja Erdogan

Nykyinen presidentti Recep Taiiyp Erdogan onkin nyt varsinainen diktaattori. Hän on ottanut käyttöön vanhoja muslimilakeja ja naisten asema on täysin luhistunut. Erdogan sanoo puheissaan, että naisen paikka on kotona ja äitiys on hänen tehtävänsä. Myös huivin käyttö on lisääntynyt tuntuvasti Turkissa. Maan oppositio yritti vallankaappausta muutama vuosi sitten tai Erdogan lavasti kaappauksen saadakseen syyn tapattaa ja vangita opposition jäseniä. Nyt koulutettu kansan osa on nujerrettu ja osa on vankiloissa tai lähteneet maanpakoon. PEN kansainvälinen kirjailijaliitto on järjestänyt suomalaisten kirjailijoiden kanssa toimittajia ja kirjailijoita maanpakoon muualle Eurooppaan tai Amerikkaan. Sananvapaus on jo menetetty ja Erdoganin otteet vaan kovenee. Turkki on taistellut vuosikymmenia kurdien itsenäistymispolitiikkaa vastaan. Ilmeisesti tämä hyökkäys kurdien kimppuun tukee samaa asiaa. Kurdit tekivät lähes kaiken työn vastustaessaan Isistä ja ilman heitä Isis olisi terrorisoimassa meitä nytkin. Ilmeisesti Turkki ei paljoa perusta koko Isiksestä ja he onkin värvänneet koulutetuimmat erikoissotilaat omaan armeijaansa. Tosin näin teki myös Venäjä ja USA:kin. Aivan varmasti Isiksen ”nukkuvat solut” aktivoituvat tästä Turkin tempusta ja viattomia ihmisiä kuolee terrori-iskuissa. 



2 kommenttia:

  1. Anonyymi11:01

    Kiitos ajankohtaisesta kirjoituksesta, hienoa että otat näitäkin aaioita esille.
    -Pia

    VastaaPoista
  2. Seuraan aika tarkkaan näitä tämän hetkenkin konfliktitilanteita ja Turkki alkoi erityisesti kiinnostamaan, kun luin näitä tutkijoiden arvioita siitä. Tilanne elää koko ajan, vaikka nyt on tulitauko tehty viideksi päivää. En myöskään ymmärrä miksi Trump ja USA alkoi vetämään joukkojaan pois Syyriasta juuri, kun niitä olisi eniten tarvittu. Yleensähän Trump on ollut työntämässä aseitaan joka paikkaan.

    Inkeri

    VastaaPoista