torstai 17. lokakuuta 2019

Mietteitä ilmaston muutoksesta

Saan varmaan osan lukijoista ärsyyntymään minulle, kun uskallan kyseenalaistaa onko tämä kaikki hösöttäminen ilmaston muutoksesta järkevää. Nuoriso on valjastettu viemään ajatuksia eteenpäin, mutta he myös ahdistuvat pelottavasta tulevaisuudesta.

Syyllistetäänkö maatalous

Olen aina erityisen valppaana, kun uutisissa tai ajankohtaisohjelmissa puhutaan maataloudesta. Tuntuu, että melkein puolet kerrotuista asioista ovat syntyneet väärinkäsityksistä tai tietämättömyydestä. Itse olen ollut neljäkymmentävuotta sivutoiminen maatalousyrittäjä ja olen maatalon tytär joten siksi katsonkin omaavani asiasta todellista tietoa. Hyvin pieni osa suomalaisista saa enää toimeentulonsa maanviljelystä ja harva tietää miten maatalous nykyisin toimii. Viime viikoilla on ollut jos jonkinlaisia ympäristötempauksia joiden taustalla on suuri tunne, mutta ehkä vähemmän tietoa. Kuuntelin uutisista, kun Taloustutkimuskeskus oli tehnyt kyselyn miten ihmiset suhtautuvat metsän kaatamiseen. Lähes kaikki kyselyyn osallistuneet olivat muita kuin metsänomistajia. Suurin osa halusi kieltää metsän hakkuutt, koska ne pitää jättää hiilinieluiksi. Mielestäni tällä kyselyllä ei ollut mitään virkaa. Metsää on pakko hoitaa ja siihen kuuluu myös säännöllinen metsän hakkaaminen. Jokainen maan-ja metsänomistaja joutuu tekemään suuret selvitykset viranomaisille, jos suunnittelee metsän kaatoa. Se on erittäin kontroloitua Suomessa ja lakien lisääminen tuo vaan ongelmia. Maatalous on todella suurissa vaikeuksissa. Monet vanhat arvostetut sukutilat ovat menossa vasaran alle ja jos avuksi ei edes saisi myydä omaa metsäänsä se olisi katastrofi. Maaseutu elää sellaisessa kurimuksessa, että itsemurhia ja sairastumisia on jo tullut, mutta veikkaan niitä tulevan vielä enemmän. Tuntuu välillä, että koko yhteiskunta osoittaa syyttävällä sormella maatalousyrittäjiä. Kuitenkin maatalouteen on kuulunut ympäristöselvitykset ja ympäristökoulutukset jo kolmekymmentävuotta. Itse olen osallistunut pakollisiin ympäristökoulutuksiin useamman kerran, mutta mitään muuta ammattikuntaa ei koulutuksiin pakoteta.  Tämä metsäasia oli nyt vain yksi esimerkki siitä miten asiat ymmärretään väärin. 

Luomukosmetiikka

Markkinoille on lyhyessä ajassa tullut useita kosmetiikkasarjoja jotka hyödyntävät mainonnassaan tätä luomu-ja terveysajattelua. Itselleni ympäristöasiat ovat hyvin tärkeitä niin kuin olen aiemmin jo kertonutkin, mutta ammatillisesti en uhraudu ainakaan toistaiseksi ympäristön eteen. Tarkoitan sitä, että en todellakaan valitse meille käyttöön mitään luomukosmetiikkasarjaa, koska ne ovat todella kaukana niistä kriteereistä mitä me kosmetiikalta vaadimme. Tämä ei tarkoita etteikö joskus sellaisia luomusarjoja kehitettäisi jotka soveltuu ammattikäyttöön. Suhtaudun myös hyvin epäilevästi kansainvälisten kosmetiikkasarjojen eettisyyteen. Mistä nämä firmat ostavat raaka-aineensa ja onko ne kasvatettu riistomaataloudessa joka vähät välittää maa-aineksen hyvinvoinnista tai tekeekö pelloilla töitä pikkulapset nälkäpalkalla. Meidän käyttämä kosmetiikka on sen verran tunnettua, että kaikki tällainen riistotalous vahingoittaisi brändiä todella vakavasti. Mietin myös Koreasta tulevaa kosmetiikkaa ja sen suhdetta ympäristöasioihin. Aasian maissa välitetään ympäristöasioista olemattoman vähäisesti ja Aasia on täynnä lapsityövoimalla toimivia tehtaita. Nämäkin asiat haluaisin tietää tarkasti ennen kuin käyttäisin tai myisin mitään kosmetiikkaa. Eläinkokeet on yksi asia mikä herättää epäilyä näissä aasialaisissa kosmetiikkatrendeissä. Kiina vaatii, että eläinkokeet on tehty ennen kuin he ottavat kosmetiikkaa myyntiin. Muut Aasian maat eivät vielä korvaansa käännä koko eläinkoeasialle. Siksi mietinkin mikä on eläinkokeiden määrä näissä kosmetiikkatuotteissa. Voidaanko eläimet uhrata ja tehdä eläinkokeita, koska asiakkaat vaativat aasialaista luomukosmetiikkaa. 


2 kommenttia:

  1. 1. Nuoria ihmisiä on varmaankin aina pelottanut tulevaisuus erinäisistä syistä, ja kun puhutaan ilmastonmuutoksesta on luonnollista, että asia huolettaa eniten niitä, joilla on eniten elinikää jäljellä. Nuoret eivät ole ilmastokatastrofia aiheuttaneet, siksi mielestäni on ihan oikein, että he peräänkuuluttavat toimia nykyisiltä päättäjiltä.
    2. Kyllä ilmastoviikon taustalla on ihan oikeaa, vankkaa tutkimustietoa. IPCC-raportit eivät ole tuulesta temmattuja.
    3. Ilmastonmuutos tulee vaikeuttamaan maanviljeliöiden työtä ja aiheuttamaan nälänhätää. Äärimmäiset sääilmiöt yhdistettyinä ruokapulaan taas tulevat aiheuttamaan sotia ja pakolaisuutta. Näin ollen olen sitä mieltä, että maanviljelijöillä pitäisi olla suurin mahdollinen mielenkiinto ilmastokysymyksiä kohtaan. Jotta voimme hidastaa ilmastonmuutosta, täytyy meidän kaikkien toimia yhdessä. Tästä syystä on äärimmäisen haitallista, kun yhteiskunnallinen keskustelu polarisoituu. Jos jatkossakin haluamme kotimaista ruokaa ja kotimaista teollisuutta, on meidän tuettava kotimaista tuotantoa ja varmistettava, että kotimaisilla tuottajilla on mahdollisuus harjoittaa ammattiiaan.
    4. Luonnonkosmetiikkabuumi perustuu minun tulkintani mukaan siihen, että kuluttajia pelottaa liiallinen kemikaalien käyttö. On todella surullista, että luonnonkosmetiikan ympärillä liikkuu niin paljon virheellistä tietoa. Moni kuluttaja ei esim. tiedä, että synteettinen kosmetiikka on monesti turvallisempaa, koska synteettiset raaka-aineet ovat tasalaatuisempia. Tiedän, että olet monesti tätä asiaa käsitellyt teksteissäsi ja olen kanssasi samaa mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kerrot mielipiteesi. Tämä on hyvä ja tärkeä aihe keskustelulle.
      Uskoisin, että maatalous on todella hyvin varautunut ilmaston muutokseen. Nyt kehitetään viljakasveja jotka kestävät kuumuutta ja kuivuutta. Kymmenisen vuotta sitten kehitettiin viljaa joka oli lyhyempi kortista kuin aikaisemmin ja se ei lakoonnu myrskyssä niin helposti. Helsingin yliopiston koetilat hakee koko ajan kasveja mitkä kestävät paremmin mahdollista lämpötilan nousua. Myös uusia ruuaksi sopivia kasveja kehitetään.
      Nuoriso on ollut aina kaikkien uudistusten edelläkävijä ja niin pitääkin olla. Kuitenkaan se ei ole hyväksi, että lapsi/nuori pelotellaan niin, että tulee ahdistusta ja pelkotiloja. Tästä olen kuullut jo monelta asiakkaalta jotka kertovat, että lapset tulee koulusta ja sanovat, että he kuolevat kohta kaikki. Tietysti nämä voi olla ääritapauksia, mutta päättäjiin vaikuttaminen pitäisi tehdä ilman pelottelua.
      Olen jutellut useamman asiakkaan kanssa 1960-70-luvun lapsuudestamme jolloin oli jatkuva ydinsodan pelko. Itse en muista siitä mitenkään ahdistuneeni, mutta moni muu kertoo peloistaan. Silloin lapsille oli hyvin selvää mitä tapahtuu, jos Neuvostoliitto tai Amerikka posauttaa ydinpommin Euroopassa. Silloin nuoriso marssi rauhan puolesta. Ehkä tämä ilmaston muutoksen tiedostaminen on nykypäivänä vähän sama asia.
      Kuuntelin juuri uutisia ja siellä sanottiin, että Turkin epäilään käyttäneen valkoista fosforia aseenaan ja sehän on melkein kuin napalmia jota amerikkalaiset käyttivät Vietnamin sodassa. Se polttaa ihoon tappavia palovammoja ja tuhoaa kaiken kasvillisuuden. Mitenkähän paljon tämä jatkuva sotiminen rasittaa ympäristöä ja nopeuttaa ilmaston muutosta.

      Inkeri

      Poista