perjantai 6. joulukuuta 2019

Oliko malli Cajander ainoa varustus talvisodassa?


Suomen ja Neuvostoliiton välinen talvisota on maailman erikoisin sota myös sotatieteilijöiden mielestä. Eikä ainoastaan siitä syystä, että jättiläinen kävi lilliputin kimppuun ja kuitenkin pienempi pärjäsi hyvin.

Kenraali Talvi

Jo Napoleonin ajoista asti on sanottu, että Venäjää on vaikea valloittaa, kun siellä tulee vastaan kenraali Talvi. Tähän jumittui Napoleonin joukot ja samoin kävi Hitlerille. Neuvostoliiton hyökätessä Suomeen sota käytiin äärimmäisissä olosuhteissa minkä kaltaista ei ole sen jälkeenkään missään sodassa koettu. Meillä elää legenda siitä, että suomalaisilla ei ollut muuta varustusta kuin malli Cajander. Cajander oli sotaa edeltävä pääministeri joka kieltäytyi myöntämästä armeijalle lisää määrärahoja. Siksi puolustusvoimilla ei riittänyt kaikille sotilaspukuja vaan ainoastaan kokardi hattuun, kun muut vaatteet oli omia. Tosiaan näin kävi vaatetuksen suhteen ettei suomalaiset olleet mikään näyttävä tai yhtenäinen armeija, mutta jokaisella oli lämpimät vaatteet ja kunnolliset jalkineen. Taktiikan puolesta Suomi oli teräkunnossa, koska jo 20-luvulla oli tehty kaksi ohjekirjaa talvisodasta ja vielä 1938 tuli uusin ohjeistus. Puolustusvoimissa oli siis ennakolta harjoitettu armeijaa taistelemaan talvisissa olosuhteissa. Suuri etu oli myös siitä, että suomalaiset sotilaat olivat omatoimisia ja keksivät uusia toimintatapoja koko sodan ajan. Kaikki myös osasivat hiihtää ja suurin osa oli maalaispoikia joille metsä ei ollut outo paikka. Suomalaisilla oli myös hyvin toimiva huolto ja logistiikka. Lämmin ruoka oli kerran päivässä ihan etulinjaa myöden lukuun ottamatta ihan harvoja kertoja. Pappani kertoi, että yhden ainoan kerran soppatykki ei pysynyt mukana ja he olivat ilman ruokaa kolmatta vuorokautta. Kuitenkin heillä oli kuumaa teevettä ja vanikkaa eli näkkileipää. Yleensä ruoka kannettiin reppuselässä termospakeissa etulinjaan asti ja ruoka oli myös energia pitoisuudeltaan sellainen, että se riitti kovasti kuluttaville miehille. 

Neuvostoliiton sotilaiden huolto oli huono

Suomalaisille oli suuri voimavara, että heillä oli ruokaa ja lämpimät teltat kamiinoineen. Sotilaat pääsivät korsuihin tai telttoihin nukkumaan ja vaatteet voitiin kuivata. Neuvostoliiton sotilaat joutuivat kaivautumaan lumeen ja ainoa lämmike oli vodka. Suomalaisten joukkojen liikkuvuus oli tehokasta, koska hiihtäen he etenivät nopeammin kuin marssien. Tämä oli vastustajalle kauhistuttavaa, kun lumipukuiset miehet tulivat kovalla vauhdilla metsän uumenista. Suurin osa neuvostoliittolaisista eivät edes tienneet missä he ovat ja eivät osanneet toimia metsässä. Huonoa aseistusta suomalaiset korjasivat keksimällä esimerkiksi Molotovin coctailit eli polttopullot ja kasapanokset. Sotasaaliina saadut aseet otettiin heti käyttöön ja siksi esimerkiksi Raatteen tien voittoisa taistelu auttoi Suomea paljon. Suomalaisten logistiikka oli hyvin suunniteltua ja yleensä kalusto oli siellä missä pitikin olla. Suomen hevonen oli talvisodan kiistämätön sankari, koska moottorit ja öljyt jäätyivät ja lumi esti kuorma-autoja liikkumasta. Tärkeä keksintö oli, että hevosille kehitettiin siitinpussit. Siitin on hevosen herkimmin jäätyvä osa ja jäätyminen olisi sairastuttanut koko hevosen. Siksi lämmikkeeksi kehitetty siitinpussi oli tosi tärkeä keksintö. Kotirintamalla kudottiin jatkuvasti villavaatteita sotilaille ja ommeltiin peittoja hevosille. Näin estettiin suurin osa paleltumisvammoista. Paleltuminen oli kuitenkin suuri vaara ja haavoittuneet piti saada heti lämpimään. Pappani oli lääkintämies ja kysyessäni häneltä oliko helpompi toimia talvella vai kesällä hän yllätyksekseni piti talvea parempana. Silloin yksikin mies pystyi ahkiolla siirtämään haavoittuneen vauhdikkaasti joukkosidontapaikalle, mutta kesällä kantamiseen tarvittiin kaksi miestä. Neuvostoliittolaisten asema oli huomattavasti heikompi kuin suomalaisten. Heillä ei ollut kunnon vaatteita, ei ruokaa, eikä lämpimiä nukkumispaikkoja. Väitetään, että heiltä myös puuttui hämäränäkö huonon ravinnon takia. Suomalaiset söivät voita josta saatiin hämäränäköä ylläpitävää A-vitamiinia. Hämäränäön puuttuminen onkin ollut suuri ongelma, kun eihän keskitalvella meillä muuta olekaan kuin hämärää. Luen parhaillaan Pasi Tuunaisen kirjaa Talven soturit jossa kerrotaan nimenomaan varusteiden merkityksestä talvi sodan käynnissä. Kerron myöhemmin vielä lisää tästä aiheesta, kunhan saan kirjan loppuun.

Hyvää itsenäisyyspäivää 2019!

_________________________________________________________________________________
Arvomme joka sunnuntai ja keskiviikko 50 € lahjakortin. Voittajat ilmoitetaan torstaisin ja maanantaisin. Kortin voi käyttää hoitolassa hoitoihin tai tuoteostoihin ja ulkopaikkakuntalaiset voivat käyttää sen verkkokaupan ostoksiin (verkko-ostoksen arvon oltava vähintään 50 euroa).
Arvontaan voi osallistua Purkkiarmeijan komentaja blogissa, kauneushoitolamme Facebookissa tai Instagramissa kommentoimalla ja tykkäämällä. Löydät linkit websivultamme.

Jokaiselle viikolle on myös tarjoustuote. Tämän viikon tarjoustuote iS Clinicalin Illuminating Eyes Collection vain 115 € (norm.148 €) on voimassa lauantaihin 7.12 klo 24.00 asti.

3 kommenttia:

 1. Mukaan arvontaan

  VastaaPoista
 2. Anonyymi11:10

  Hyvää itsenäisyyspäivää, Inkeri.

  Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus sinulta oli tämäkin. Toivon niin kovasti, että myös nykypolvet oppisivat jotain historiastaaan - ja arvostaisivat itsenäisyyttämme.

  Leena

  VastaaPoista
 3. Anonyymi12:28

  Mukana arvonnassa.
  keljailua@gmail.com

  VastaaPoista