sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Woodrow Wilson oli Yhdysvaltojen fiksuin presidentti

Olen viime aikoina kirjoittanut niistä historian henkilöistä jotka ovat minua jotenkin ärsyttäneet tai suuttutaneet. Nyt ajattelin kääntää puolta ja kertoa niistä jotka ovat herättäneet ihailuani ja yksi heistä on Yhdysvaltojen 28. presidentti Woodrow Wilson.Yhdysvallat ensimmäisessä maailmansodassa

Woodrow Wilson (1856-1924) on tullut vastaan useassa kohtaa, kun luen ensimmäisen maailmansodan tapahtumista. Hän oli Yhdysvaltojen presidenttinä 1913-1921 jolloin hän yritti kaikin tavoin pitää maansa pois ensimmäisestä maailmansodasta ja hän oli tunnetusti rauhan mies. Uskoisin, että jos hänen aikalaisensa olisivat tehneet hänen ehdotuksiensa mukaan ehkä ei toinen maailmansota olisi syttynyt. Wilsonin oli pakko taipua ja lähettää Yhdysvaltojen joukot ensimmäiseen maailmansotaan, kun Saksa alkoi käymään rajoittamatonta sukellusvenesotaa ja auttoi Meksikoa suunnittelemaan hyökkäystä Yhdysvaltoihin. Saksalainen sukellusvene upotti Lusitania nimisen matkustajalaivan 1915 joka oli matkalla New Yorkista Liverpooliin. Laivan mukana hukkui 1200 matkustajaa ja sen jälkeen amerikkalaiset alkoivat vaatia sotaan liittymistä. Ensimmäisen maailmansodan rauhansopimus katsotaan yleensä olleen syy toiseen maailmansotaan ja Woodrow Wilson jo enteili tätä. Wilson oli selkeä ajattelija ja hän pelkäsi, että liian vaativa rauhansopimus katkeroittaa saksalaiset ja niinhän siinä kävikin. Wilson esitti neljäntoista kohdan julistuksensa mitä myötäillen tuo Versailesin rauhana tunnettu sopimus tehtiin. Kuitenkin rauhansopimuksesta tehtiin huomattavasti tiukempi kuin Wilson tarkoitti ja nöyryytetty Saksa alkoikin varustautua uuteen sotaan 1930-luvulla. Tuossa Wilsonin kuuluisassa neljäntoista kohdan ohjelmassa yhtenä kohtana oli Kansainliiton perustaminen joka oli YK:n edeltäjä. 


Woodrow Wilson oli Kansainliiton kummisetä

Woodrow Wilsonia pidetään Yhdysvaltojen älykkäimpänä presidenttinä ja hän oli myös pisimmälle koulutettu. Wilson valmistui lakimieheksi Princetonin yliopistosta ja muutama vuosi myöhemmin hän teki tohtorin väitöskirjan politologiasta. Tämän jälkeen hän jäi Princetoniin professoriksi ennen kuin siirtyi politiikkaan kokonaan. Hän on myös ainoita aikakautensa presidenttejä jonka vaimo myös tunnetaan. Woodrow Wilson jäi leskeksi nelikymppisenä ja avioitui muutaman vuoden kuluttua saman ikäisen lesken Edith Wilsonin kanssa. Edith Wilson käytännössä hoiti presidentin tehtävät useamman kuukauden 1919 miehensä ollessa pitkään sairas. Woodrow Wilson oli myös tasa-arvon kannattaja ja oli erittäin harvinaista, että niihin aikoihin joku julkisesti tukeutui vaimoonsa näin paljon. Heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja presidentin tehtävät jätettyä Wilson teki ehdotuksia Kansainliiton perustamiseksi. Hänen mielestään Kansainliitto lopettaisi sodat ja auttaisi eri maat keskenään yhteisymmärrykseen. Wilson matkusti moniin Euroopan maihin ja kertoi tästä Kansainliitosta joka hänen mielestään olisi kansainvälinen rauhanliitto. Hänen tarkoitus oli hyvä ja hän teki todella paljon työtä asian hyväksi. Kansainliitto sitten perustettiinkin 1919 ja samana vuonna Woodrow Wilson sai Nobelin rauhanpalkinnon tekemästään työstä maailman rauhan hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti