torstai 12. joulukuuta 2019

Ärsyttävä tsaaritar Aleksandra

Alkuun joulukalenterimme 12. luukku sekä tiedot arvonnasta ja tarjoustuotteestamme:Arvomme joka sunnuntai ja keskiviikko 50 € lahjakortin. Voittajat ilmoitetaan torstaisin ja maanantaisin. Kortin voi käyttää hoitolassa hoitoihin tai tuoteostoihin ja ulkopaikkakuntalaiset voivat käyttää sen verkkokaupan ostoksiin (verkko-ostoksen arvon oltava vähintään 50 euroa). Arvontaan voi osallistua Purkkiarmeijan komentaja blogissa, kauneushoitolamme Facebookissa tai Instagramissa kommentoimalla ja tykkäämällä. Löydät linkit websivultamme.
Jokaiselle viikolle on myös tarjous. Tämän viikon huippulaadukas tarjoustuote on iS Clinicalin LUXURIOUS GLOW COLLECTION nyt 239€ (norm.291€). Tarjous on voimassa lauantaihin 14.12. klo 24.00 asti.
______________________________________________

Uppoudun varmaankin ihan liikaa historiaan, koska alan tuntemaan inhoa tai empatiaa jo kauan kuolleena olleita ihmisiä kohtaan. Joihinkin historian henkilöihin törmää aina heidän aikakaudesta lukiessa ja jotkut heistä ärsyttävät minua.Venäjän tsaaritar Aleksandra 

Yksi tosi ärsyttävä historian hahmo on Venäjän viimeinen tsaaritar Aleksandra  (1872-1918, tsaarittarena 1894-1918) joka oli tsaari Nikolai II:sen vaimo. Ilman Aleksandran puuttumista Nikolain päätöksiin olisi Venäjän ja ehkä Suomenkin historia toisenlainen. Tosin voi olla ettei Suomen itsenäisyyttä siinä tapauksessa olisi saatu kovin helposti.

Tsaaritar Aleksandran äiti Alice oli Englannin kuningatar Viktorian toiseksi vanhin tytär ja isä saksalainen Hessenin suurruhtinas. Aleksandran äiti kuoli hänen ollessa vain kuuden vanha ja Aleksandra joutui sisarineen isoäitinsä kuningatar Viktorian hoiviin ja hoviin. Viktoria oli hyvin vanhanaikainen, ahdasmielinen ja ylisiveellinen eikä hän suuremmin kannustanut tyttöjä opiskelemaan. Aleksandra ja Nikolai tapasivat Englannissa sukujuhlissa, mutta ihme kyllä he eivät olleet mitään sukua keskenään. Ilmeisesti he ihan oikeasti rakastuivat toisiinsa ja avioliiton jälkeen elivät hyvin perhekeskeistä elämää. Heidän perheensä suurin tragedia oli, että ainoa poika kruunun perillinen Aleksei sairasti äidiltään ja kuningatar Viktorialta saatua perinnöllistä hemofiliaa eli verenvuototautia.

Nuo menneen maailman kuninkaalliset harvoin tiesivät kansan todellisesta elämästä. Heidän koulutuksensa oli hyvin vajavaista ja kapea alaista ja naisten koulutus oli vielä vähäisempää kuin miesten. Aleksandra oli opetettu seurustelemaan monella kielellä, soittamaan pianoa ja pukeutumaan kauniisti. Ilmeisesti hän oli koko ikänsä ehkä masentunut, koska hän oli niin syrjäänvetäytyvä ja usein sairasteli fyysisestikin. Koskaan en ole päässyt selvyyteen mikä sairaus hänellä omasta mielestään oli, kun hän vietti pitkiä aikoja vuoteen omana ja pyörätuolissakin. Hän oli vasta 46-vuotias kuollessaan joten ei ainakaan vanhuus vaivannut häntä. 

Tyhmyyttä ja tietämättömyyttä

Aleksandra oli kuitenkin voimakastahtoinen ja heikkoluontoinen Nikolai totteli häntä aina.  Aleksandran mielestä tsaari Nikolai II oli vallassa jumalan suomalla mandaatilla ja hänellä oli oikeus toimia miten halusi. Aleksandra oli myös hyvin uskonnollinen ja taikauskoinen ja siksi mystinen munkki Rasputin pääsi hänen lähelleen. Rasputinin osuus keisarin vallasta syöksyyn oli merkittävä, koska kansa piti häntä Aleksandran rakastajana. Totuutta tästä suhteesta saadaan tuskin koskaan selville, mutta tsaaritar uskoi täysin Rasputinin omaavan yliluonnollisia kykyjä jotka auttoivat sairasta Alekseita.

Venäjän tsaarin valta oli täysi diktatuuri jossa kansa kärsi nälästä ja köyhyydestä. Jo 1900-luvun alkupuolella tsaari pakotettiin perustamaan duuma jossa valtaa oli jaettu myös muille. Nämä duuman jäsenet olivat aatelisia ja oppineita jotka vähät välitti kansasta. Ei ollut mikään ihme, että venäläiset nousivat kapinaan, koska niin totaalinen sortaminen tulee aina tiensä päähän.
Venäjä liittyi ensimmäiseen maailmansotaan 1914 ja päävihollisena oli Saksa. Saksan keisari Wilhelm II oli Aleksandran serkku ja siksi kansa piti omaa keisarinnaansa myös maanpetturina. Ilmeisesti Aleksandra ja Nikolai olivat täysin tietämättömiä Venäjän todellisesta tilanteesta ja he elivät omassa kuplassaan. Aleksandran kehoituksesta Nikolai erotti pätevän sotapäällikön ja lähti itse rintaman läheisyyteen johtamaan sotaa.
Hyvä historiallinen todiste heidän toiminnastaan oli kirjeenvaihto Nikolain ja Aleksandran välillä joissa Aleksandra ohjeisti ja neuvoi tsaaria jatkuvasti myös sodan johtamisessa. Hän oli ehdoton siinä ettei Nikolain pidä antaa mitään myönnytyksiä kansalle eikä hän ymmärtänyt Venäjän todellista tilannetta. Uskoisin, että vastustus Aleksandraa kohtaan lisäsi Leninin kannatusta ja vähensi tsaarin valtaa. Ilmeisesti kumpikaan heistä, ei Nikolai eikä Aleksandra, tiennyt tai haluneet tietää, että kansan keskuudessa kulki pilakuvia Rasputinista ja Aleksandrasta.
Viimein heidän sukulaisensa  kreivi Jusupovin johdolla murhasi Rasputinin, mutta se oli jo liian myöhäistä. Venäjä oli häviämässä sotaa Saksaa vastaan Nikolain huonojen ratkaisujen takia ja nuoria miehiä kuoli massoittain. Samalla kansa näki nälkää ja Pietarissa mellakoitiin ruuan ja muiden välttämättömien tarvikkeiden puutteesta. Nikolai syöstiin vallasta keväällä 1917 ja ilmeisesti se oli yllätys heille kummallekin. Ehkeivät he edes ymmärtäneet, että kansa oli peruuttamattomasti ottanut vallan käsiinsä.
Koko tsaarin perhe murhattiin heinäkuussa 1918 noin puolentoistavuoden vankeuden jälkeen. Venäjällä oli lukematon määrä näitä rikkaita sukuja jotka eivät osanneet kuin tanssia ja huvitella. Suurin osa joutui lähtemään maanpakoon täysin tyhjätaskuna. He joutuivat kehittämään tyhjästä itselleen työn millä pystyivät itsensä elättämään, mutta luulen ettei Aleksandra olisi pystynyt siihenkään. En tunne myötätuntoa Aleksandran ja Nikolain murhasta, mutta heidän lapsensa olivat viattomia.

4 kommenttia: