sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Jyvät erottuvat akanoista

Tämä koronan aiheuttama tilanne on yrittäjille erittäin vaikea. Kukaan ei ollut ikinä edes kuvitellut tätä tilannetta saati sitten, että siihen olisi varauduttu. Omalle alalleni on viimeisen parin vuoden aikana tullut aivan liikaa yrittäjiä ja mitenkään kaikki eivät voi nykytilanteesta selvitä.

Yrityksen pitäisi olla terveellä pohjalla

Valitettavasti ennustan, että kauneushoitoloista, kampaamoista ja hierontapalveluista putoaa puolet pois koronan aiheuttaman kriisitilanteen myötä. Omalla alallani on ollut menossa jo useamman vuoden täysin epäterve kilpailu ja alalla on aivan liikaa toimijoita. 
Työ-ja elinkeinoministeriö on kannustanut kaikkia yrittäjiksi, vaikka siihen ei ole ollut edellytyksiäkään. Ilmeisesti tämä on hyvä tapa siivota tilastoja ja saada nuoret ihmiset työttömyystilastoista pois. Tietysti on hienoa, että ihminen lähtee ennen yrittäjäksi kuin jää työttömäksi, mutta yritys pitäisi perustua terveelle pohjalle, muuten kärsii kaikki. 
Olen nähnyt jo pitkään kosmetologialalle tulevan yrittäjiä, joiden kosmetologikoulutus on olematon tai puuttuu kokonaan. Heillä ei ole kunnon liiketoimintasuunnitelmaa ja monilla on se käsitys, että kaikki tienattu raha jää omaan käyttöön. 
Toinen tapa on tehdä kokonaan pimeää työtä ja unohtaa kaikki yhteiskunnan velvotteet. Tämä harmaa talous on ollut todella suuri ongelma jo pitkän aikaa eikä koronakriisi sitä ainakaan paranna. Epäilen, että entistä suurempi osa pistää virallisen yritystoiminnan jäihin ja alkaa tekemään työtä pimeästi.




Yrittäjäominaisuudet testataan nyt

Olen aina ollut sitä mieltä, että yrittäjänä selviytyminen vaatii ihmiseltä erityisominaisuuksia. Stressinsietokyky pitää olla todella hyvä, koska yrittäminen on aina epävarmaa ja tulevaisuudesta ei tiedä. Pitää olla myös luovuutta, idearikkautta, rohkeutta, sisukkuutta ja sopeutuvuutta. Tosin nämä ovat hyviä ominaisuuksia elämässä ihan kaikilla.
Valitettavasti näen ja kuulen, että moni oman alani yrittäjä on jo luovuttanut. Moni laittoi ovet säppiin ja tekivät itse päätöksen, ettei kukaan nyt käy kokeilematta edes miten asiakkaat suhtautuvat. Aika moni pisti pillit pussiin yrittämättä edes kehittää ja ideoida miten yritystä viedään eteenpäin tässä tilanteessa. 
Periksi antaminen on aivan vieras ajatus minulle ja kaadun takuulla saappaat jalassa, jos kaatua pitää. Tärkeintä minulle on taistella Marin työpaikan puolesta enkä aio luovuttaa helpolla. Toisaalta koen jopa hiukan mukavaa jännitystä, mitä kaikkea itse vielä keksin ja kehitän. Ideoita on mielessäni vaikka kuinka paljon ja olen niin kiinnostunut somesta markkinointivälineenä, että paneudun innostuneena omien somekanavien kehittämiseen. 
Haluni on myös palvella mukavia asiakkaita ihan viimeiseen asti. Karmein skenaario olisi se, jos menetän ne ihmissuhteet, jotka olen asiakkaisiini luonut. Jopa pahempaa kuin rahan menettäminen olisi se, että menettäisi kontaktin niihin lukuisiin kivoihin ihmisiin, jotka olen tuntenut vuosikaudet. Joten minulla on todella paljon syitä taistella yritykseni puolesta ja toivonkin, että tuette minua siinä.


Ostamalla meiltä hoitolasta tai verkkokaupasta 
vaikutatte suoraan pienen yrityksen 
selviämiseen koronan aiheuttamasta kriisistä.
Siirry tästä verkkokauppaamme!




6 kommenttia:

  1. Anonyymi19:40

    Tulen kyllä hoitoon koronan jälkeen kello kuusi - soveltaakseni kunnon sotamies Sveijkin suunnitelmaa.

    Ellen sitten jo ennen. Voihan olla, että tämä tilanne jää päälle todella pitkäksi aikaa.

    Nostan kyllä hattua kaikille yrittäjille, jotka on paiskattu aivan uuteen tilanteeseen.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Anonyymi20:47

    ^po. Švejkin
    Ja tulisin kyllä aiemminkin, mutta pitkä matka vaikeuttaa nyt tilannettani.

    Kovasti tsemppiä!
    Leena

    VastaaPoista
  3. Anonyymi21:36

    Viimeinen kappale on koskettava ja kaunis kirjoitus ihmissuhteista. Ymmärrän sinua, enkä halua itsekään ajatella että en voisi enää jutella sinun ja Marin kanssa.
    P.s. kiitos kauniista kortista lähetyksessä!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kummallekin kommentoijalle. Tämä tilanne on outo aivan kaikille ja me jotka joudumme luopumaan paljastamme yms.olemme suuressa pulassa.
    Toisaalta tämä tilanne on tuonut hyvää siinä, että asioiden tärkeysjärjestys muuttuu. Huomaan selvästi, että itselleni on asiakkaiden pävittäinen kohtaaminen huomattavan paljon tärkeämpää kuin saamani rahasumma. Tietystä tätä valintaa en voi tehdä kuin omasta puolestani, koska minun kauttani saa niin moni muukin ihminen palkkansa.
    Sen takia tarvitsenkin jokaisen tukea ja ostovoimaa, että hoitola pääsee yli tämän vaikean vaiheen. Onkin ollut suuri ilo huomata miten paljon ihmiset ovat huomioineet pienen yrityksen tarpeet ja tulleet ostoksille enemmän ja käyttäneet myös verkkokauppaa.
    Tosin olen itse kehittänyt lukuisia tarjouksia mistä asiakkaat hyötyvät ja mikä tuottaa meille liikevaihtoa. Olen tosissani laittanut itseni peliin enkä odotakaan selviytyväni tästä helpolla.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huom. edellisessä kirjoituksesa on kirjoitusvirhe toisessa lauseessa. Siinä pitäis lukea luopumaan palkastamme...

      Poista
  5. Kyllä tosiaan stressinsietokykyä kysytään. Olen huomannut sen, että ne pärjää parhaiten, jotka ovat jo aiemmin panostaneet asiakaspalveluun. Asiakkaat ovat erittäin uskollisia ja auttavaisia kriisitilanteissa.

    VastaaPoista