keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Miksi kaikissa voiteissa ei ole aurinkosuojaa?

Olen huomannut, että usein luullaan kaikkien päivävoiteiden sisältävän aurinkosuojan. Vielä useammin luullaan, että meikkivoide jo itsessäänkin suojaa ihoa auringolta. Näin se ei ole ja siihen on syynsä.



Fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja? 

Aurinkosuoja-aineita on kahta eri laatua: fysikaalinen suoja, joka heijastaa säteilyn ihosta pois päin ja kemiallinen suoja, joka imee säteilyn itseensä. Fysikaalinen suoja on hyvin hellävarainen ja sopii myös lapsille ja sen teho pysyy paremmin myös hikoillessa. Yleensä fysikaalinen suoja tehdään titaani-tai sinkkioksidista ja ne eivät imeydy ihoon, vaan jäävät ihon pinnalle. Nämä fysikaaliset suoja-aineet ovat molekyylikooltaan suuria eikä voidepohjaan jää paljon tilaa muille raaka-aineille. Jos tähän fysikaalisen aurinkosuojan omaavaan voiteeseen vielä ympättäisiin kosteutta, elvytystä ja kiinteytystä, voiteesta tulisi hyvin paksu ja epämiellyttävä. Yövoiteessa pitää olla paljon hoitavia aineita ja siksi fysikaalinen aurinkosuoja ei ole riittävä yökäyttöön. 
Kemiallinen aurinkosuoja on yleensä käyttäjäystävällisempi ja paremmin imeytyvä. Nuo kemialliset aurinkosuoja raaka-aineet voivat kuitenkin ärsyttää herkkäihoisia ja moni atoopikko tai ruusufinnistä kärsivä ei niitä pysty käyttämään. Iholle ei ole hyväksi, jos yövoiteessakin olisi jokin kemiallinen suoja-aine, mitä yövoiteessa ei edes tarvita. 


Yövoiteessa ei tarvita aurinkosuojaa

Itse vierastan ajatusta, että yövoiteessa olisi uv-suoja. USA:ssa näinkin jo tehdään, koska iho yritetään suojata kaikelta mahdolliselta säteilyltä. Itse en katsoisi suureksi riskitekijäksi, jos kesäaikaan yöllisellä vessaretkellä hetken nauttii parvekkeella luonnon rauhasta ja saa muutaman uv-säteen. Sitäpaitsi USA:ssa yöt eivät edes ole valoisia niin kuin meillä. 
Minusta on huomattavasti järkevämpää ja ihoystävällisempää, että suojallista voidetta käytetään ainoastaan päivisin ja yövoiteesta löytyy sitten elvyttävämmät vaikutukset. Meidän suosituin voide on vuosikausia ollut Dermalogican Intensive Moisture Balance (75€) ja siinä ei ole aurinkosuojaa. Veikkaan ettei siitä koskaan olisi saatu niin ihanaa, kevyttä ja hoitavaa voidetta, jos siihen olisi ympätty vielä aurinkosuoja. Nyt sen päälle voi laittaa, vaikka iS Clinicalin Eclipsen sk 50 NYT 42€ (54€), joka on hyvin ohut fysikaalinen suojavoide. 
Toinen vaihtoehto on laittaa aurinkosuojallinen meikki Intensive Moisture Balancen päälle esimerkiksi SkinPerfect Primer sk 30 (49€). Aika usein meikkivoiteissa on aurinkosuoja, mutta se ei ole mitenkään varma asia ja se pitää aina tarkistaa. Jonkin verran väripigmentti itsessään suojaa auringolta, mutta se on hyvin vähäistä.

Ostamalla meiltä hoitolasta tai verkkokaupasta
vaikutatte suoraan pienen yrityksen
selviämiseen koronan aiheuttamasta kriisistä.
Tästä pääset verkkokauppaamme



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti