perjantai 13. elokuuta 2021

Aurinkosuojavoide on tärkein hidaste rypistymiselle!

Olen ehkä liian vähän nostanut esiin, miten paljon ihon vanheneminen on uv-säteilyn syytä, kun olen ollut huolissani vain ihosyövästä. Kuitenkin se pitää muistaa, että ihosyöpä onneksi tulee vain harvoille, mutta kaikkien iho rypistyy ja veltostuu auringon vaikutuksesta.


Dermalogican Dynamic Skin Recovery suojaa uv-säteilyltä ja hillitsee tehokkaasti ihon ikääntymisen laukaisijoita.


Uv-säteily tuhoaa kollageenisäikeitä

Ainoa tieteellisesti todistettu syy ihon vanhenemisoireille on uv-säteilyn vaikutus. Jokainen voi sen nähdä, kun vertaa pakaran ihoa kasvojen ihoon. Pakara näkee tuskin koskaan päivänvaloa, mutta kasvot ovat aina sille alttiina. Eikä tässä auta selitys, ettei ota aurinkoa, vaan uv-säteilyä on aina valoisaan aikaan ja tätä säteilyn kokonaismäärää pitää vähentää.
Myönnän, että minua todella sieppaa käsitys siitä, ettei uv-säteily vahingoittaisi, kun tekee vaikka urheilusuoritusta kanootilla, mutta jos makaisi laiturilla, se olisi pahasta. Ehkä tämäkin käsitys hiljalleen alkaa muuttumaan. Joka tapauksessa, kaikki saatu uv-säteily tappaa tervettä ihosolukkoa ja solut pystyvät hitaammin tuottamaan kollageenia, joka ylläpitää ihon kimmoisuutta. 
Uv-säteily haihduttaa myös ihosolukon kosteutta ja iho menettää pyöreyttä sekä pehmeyttä. Terve nuori ihosolu on kuin pyöreä pallo, jonka sisällä on nestettä eli soluväliainetta. Nämä pyöreät ja joustavat palloset tekevät ihostakin joustavan ja pehmeän. Soluväliaineen vähetessä solu rutistuu kasaan ja soluväliaineesta tulee samean kokkareista. Tämä näkyy ihossa ryppyinä ja veltostumisena. Myös ihon väri muuttuu, koska soluväliaineen läpikuultavuus vähenee ja siitä tulee harmaan kirjavaa. 

Auringon kirjavoittama iho näyttää vanhalta

Yksi vanhentuvan ihon määritelmä on se, että kasvojen väri ei ole enää tasainen, vaan iho on kirjavaa. Estrogeenihormoni pitää yllä ihon toimintoja, jotka vaikuttavat väripigmentin tasaiseen jakautumiseen. Vaihdevuosi-iän lähestyessä yli nelikymppisenä estrogeeni vähenee ja pigmentin jakautuminen muuttuu epätasaiseksi senkin takia. 
Tähän tilanteeseen, kun lisätään suuri määrä uv-säteilyä, niin ihosta tulee nopeasti kirjava, hilseilevä ja kuiva. Tuo hilseileminen tekee ihon väristä harmaan ja nuoren ihon heleä päivetys on vain muisto. Kokonaanhan uv-säteilyä ei voi välttää, koska pitäähän ihmisen liikkua ulkona, mutta sen vaikutuksen määrä kannattaa pudottaa minimiin. Siihen tarvitaan hyvä aurinkosuojavoide, esimerkiksi Dermalogican DYNAMIC SKIN RECOVERY SK50 (69€) on uv-suojan lisäksi kosteuttava ja kiinteyttävä. 
Tuo harmaa hilseily hoituu kuorinta-aineella, esimerkiksi MULTIVITAMIN THERMAFOLIANTILLA NYT 49€ (58€), joka on nyt Tähtitarjouksessa. Sen raaka-aineissa on paljon vitamiineja, jotka myös hoitavat kuivahtanutta ihoa. Toinen Tähtitarjous on iS Clinicalin HYDRA-COOL SERUM 15ml NYT 59€ (69€) ja 30ml NYT 85€ (109€), joka lisää soluväliaineen määrää. Sen vaikutuksesta iho pysyy joustavampana ja kuivuudesta johtuvat rypyt tasoittuvat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti