torstai 14. tammikuuta 2021

Toistaako historia itseään?

Viime viikolla koko läntinen maailma pidätteli henkeään, kun presidentti Trumpin kannattajat valtasivat kongressitalon. Tapahtuma oli täysin ennalta arvaamaton, mutta muistuttaa sitä mitä Saksassa tapahtui kahdeksankymmentä vuotta sitten.


Muistaako kukaan enää 1930-lukua?

Minun mielestäni Amerikan tapahtumissa on hyvin paljon samoja piirteitä kuin Saksan tapahtumissa Hitlerin valtaan nousun aikoihin. Hitler oli myös kouluttamaton, katkera ja epävakaa persoona joka sai ensimmäisen maailmansodan hävineen ja lama-aikaa elävän Saksan kansan mukaansa. Hitler vetosi samalla tavoin kuin Trumpkin isänmaallisuuten, oman kansan ainutlaatuisuuten ja patrioottin mielenmaailmaan. Heillä kummallakin on ja oli missio siitä, että heidän maataan on väärin kohdeltu ja juuri heidän kansansa suuruus pitää nostaa uusiin ulottuvuuksiin. Rasismi on kummankin perusominaisuus  ja Hitler vihasi juutalaisia ja Trump kaikkia jotka eivät ole valkoisia. 
Hitlerin valtakaudella 1930-luvulla oli kaksi tapahtumaa mikä muistuttaa viime viikon väkivaltaisuuksia USA:ssa. Berliinin valtiopäivätalo paloi 1933 ja Hitler kannattajineen syytti siitä kommunisteja ja silloin ajateltiin, että kaikki juutalaiset ovat kommunisteja. Näin natsit saivat syyn jahdata toisinajattelijoita ja ensimmäinen keskitysleiri perustettiin. Toinen vastaava tapaus oli kristalliyö 1938, kun kansa tuli kadulle mellakoimaan ja tuhoamaan juutalaisten omaisuutta eikä poliisi tehnyt ille mitään. Miltä maailma olisi näyttänyt, jos tuo kehityskulku olisi silloin pysäytetty?


Onko tämä alku vai loppu?

Olen vahvasti sitä mieltä, että Amerikan tapahtumat ovat vasta alkusoitto suurista muutoksista. Trump pitäisi nyt erottaa presidentin virasta, että hänen olisi mahdoton pyrkiä uudestaan presidentiksi 2024. Hän olisi silloin saman ikäinen kuin Joe Biden nyt eikä ikä olisi este uudelle valtaan pyrkimykselle. 
Trump on myös sen ikäinen nytkin, että olisi ihan loogista epäillä hänen sairastavan Altzheimerin tautia mikä voi lisätä hänen epävakauttaan ja vainoharhaisuutta. Olihan meilläkin presidentti Kekkonen vallassa pitkään, vaikka lähipiiri tiesi hänen demetiastaan. Demetia voi ilmetä pelkästään persoonallisuuden muutoksina joista tyypillisin on tämä vainoharhaisuus.
Koko maailma elää nyt ihmiskunnan pahinta kriisiä koronapandemian takia ja lähes jokaisen elämä on suistunut raiteeltaan. Tolaltaan pois olevat, työnsä menettäneet ahdistuneet ihmiset on helppo vetää mukaan ajatukseen, että heidän kohtalo on jonkun muun vika. Ihmistä helpottaa kummasti, kun löytyy joku syntipukki omaan olotilaan ja nyt syyllinen olisi vaikka meksikolaiset, mustat ja kaikki muut eiamerikkalaiset. 
Repuplikaanit ovat aina olleet hiukan vanhoillisia ja siitä puolueesta voi löytyä useita jotka kannattavat Trumpin ajatusta Amerikka ensin, vaikka sisällissodan uhalla. Huolestuttavaa on ettei kongressitalossa ollut tarpeeksi poliiseja mielenosoittajien pysäyttämiseksi. Turvallisuustoimissa oli todella suuri vika ja sekin voi johtua siitä, että poliiseissa on paljon Trumpin kannattajia, koska mielenosoittajienkin joukossa heitä oli. 
Äärioikeisto on viimeisen kymmenen vuoden aikana vahvistunut huomattavasti. Minähän seuraan harrastukseni myötä ääriliikeitä joista pelottavin on fasismiin uskovat turhautuneet ihmiset. Kreikassa nousi muutamassa vuodessa valtaan Kultainen aamunkoi puolue joka oli kopio natsiliikkeestä. Nyt se on kielletty, mutta sen nopea valtaan nousu ja kannatus oli ilmiömäinen. 
En yhtään epäile eikö Trumpiakin hivelisi olla oman kansansa Johtaja Aatun malliin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti