keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Äidillä on suuri vaikutus ihonhoitotottumuksiin

Näin jouluna, kun tavataan sukulaisia ja usein puhutaan yhdessä lapsuudesta ja nuoruudesta mieleeni tuli miten paljon äidin opit vaikuttaa ihonhoitoon. Pelkkä äidin asenne itsensä hoitamista ja omaa arvoa kohtaan elää lapsilla ja kannustaa hoitamaan, tai sitten kieltää moisen turhuuden.

Itsensä hoitaminen kumpuaa omasta arvostuksesta

Olen koko työelämäni ajan taistellut sitä vastaan, että ihonhoitoa ja ulkonäön kohentamista vähätellään ja pidetään turhana. Olen kuullut olevani suuri syntinen, kun teen kosmetologin työtä ja minut on usein myös sen takia leimattu tyhmäksi niin kuin kaikki naiset jotka meikkaa. Usein olen ollut kuulevinani näiden sanojien takana kateutta ja jonkinlaista mielipahaa, kun he eivät ole hoitaneet ulkonäköään. Meillä Suomessa ulkonäön hoitamisen perinteet ovat aika lyhyet, vaikka Suomen Kosmetologien Yhdistys täyttikin jo 80v. Olen varmaan aika harvoja ikäisiäni jonka äiti on aina meikannut. Muistan joskus koululaisena minua ihmeteltiin ja ehkä kadehdittiinkin, kun äidilläni oli meikkejä mitä kokeilla. Äitini oli asiakaspalvelussa koko ikänsä ja laittaitui sen mukaan. Siitä opin tavan, että työhön lähtiessä peseydyttiin, meikattiin ja laitettiin hiukset. Tärkeä oppi oli myös se, että meikki pestiin aina pois ja laitettiin kosteusvoide. Ymmärtääkseni moni ikäiseni on kehittänyt ulkonäöstä huolehtimistavat aivan itse, koska oma äiti käytti ehkä Tokalon voidetta kylään lähtiessä. Oma mummoni on tätä ikäluokkaa joka ei koskaan meikannut ja saunassa käynti oli ainoa ulkonäön hoitomuoto. 

Auta tytärtä hyväksymään ulkonäkönsä

Minun tietysti helppo neuvoa miten tyttärelle pitää asioita opettaa, kun itselläni ei ole lapsia. Uskoisin kuitenkin sen lähtevän mallioppimisesta ja aivan varma on, että vanhempien hyväksyvä asenne lasten, varsinkin tyttären  ulkonäköä kohtaan on kullan arvoista. Oma isäni huomautti heti, jos hänen mielestään en näyttänyt hyvältä. Milloin minulla oli kaksoisleuka, tai finnejä sokerin syömisestä. Tällaiset muistikuvat pysyy mielessä koko elämän ja ellei niitä työstä pois ne vaikuttaa omaan käsitykseen ulkonäöstä. Suurin osa asiakkaista tuntuu kärsivän tästä samasta asiasta. Ikäluokkamme isät ovat ilmeisesti asennoituneet niin, että heillä on oikeus arvostella naisten ulkonäköä. Todella moni hyvin kaunis asiakas on koko ikänsä kärsinyt ulkonäöstään tällaisten ajattelemattomien lauseiden takia. Muistan, kun Marin tyttö syntyi viitisentoistavuotta sitten ja silloin pohdimme yhdessä kasvatusta. Mari oli päättänyt ettei hän koskaan päivittele lihavuuttaan, dietiin tarvetta tai muuten ulkonäköään lasten aikana. Ajattelimme, että äiti joka ei hyväksy vartaloaan ja puhuu yhtenään ylipainosta saa helposti lapsensa laihduttamaan jatkuvasti. Sillähän ei ole asian kanssa mitään tekemistä onko ylipaino-ongelma todellinen vaan lapsi vaan kuulee pelkästä laihduttamisesta ja langan laihan vartalon tärkeydestä. Pn myös hyvin paljon kiinni perheen hyväksynnästä käytetäänkö kosmetologin palveluja vai ei. Valitettavasti parikymppisissäkin on niitä jotka eivät arvosta kosmetologin ammattitaitoa, mutta silikonirinnat voidaan kyllä hankkia.

Tässä oma äitini harrastaa piirtämistä Pikkuleidin kanssa. Yhdessä tekemällä syntyy hyvää jälkeä

4 kommenttia:

 1. Huomenna torstaina alkaa taas postipakettien metsästys. Meille piti tulla viime viikon lopulla tilaus iS Clinicalin tuotteista ja siinä paketissa on myös nyt tarjouksena oleva Youth Intensive Creme eli se on ainakin aamupäivän meiltä loppu. Samoin Youth Serum oli tosi suosittu joulukalenteritarjous ja sekin on loppu ennen kuin tuo paketti löytyy. Olen todella pahoillani, että tämä tuotteet ovat loppuneet ennen kuin uutta tulee tilalle. Toisaalta on ymmärrettävää, että paketit ei kulje samassa tahdissa kuin muulloin. Postissa ja Matkahuollossa on ollut älytön vilske ja meillekin tuli viime viikolla tavaraa sisään joka päivä. Vein Matkahuollon henkilökunnalle joulusuklaat torstaina ja he olivat kuulemma koko viikon jo kello 4 työssä. Siellä vaikutti hommat sujuvan paremmin kuin postissa. Tosin heillä ei ehkä mene niin paljon aikaa kuluttajien palveluun kuin postissa joka toimittaa joulukortitkin. Ja Matkahuollon kautta kulkee enemmän yritysten paketteja joka on selkeämpää.
  Joten vuoden viimeiset päivät alkaa tutulla työllä eli pakettien metsästyksellä. Pitäisiköhän laskea kuinka paljon minulla on vuoden aikana mennyt työaikaa, kun haen meidän paketteja milloin mistäkin. Tuntuu, että olen tähän blogiinkin kirjoittanut, vaikka kuinka monta kertaa hukatuista paketeista.


  Inkeri

  VastaaPoista
 2. Meillä taitaa mennä tää ihon hoito toisin päin...minä huolehdin äidinkin tuotteiden hankkimisesta. Äiti ei meikkaa...mutta itse olen meikannut 13 v asti. Äidin äiti opetti mulle ihon hoidon tärkeyden. Mummulla oli aina kesto kiharat ja punaset kynnet ja meikkas vaikka meni vaan navettaan. Yhdessä laitettiin kasvonaamioita ja leikittiin hienoa naista. Mummun lempivoide oli muuten oil of uleu vai mikä merkki se olikaan.

  VastaaPoista
 3. Tämä onkin mielenkiintoinen asia mitä olen työssänikin miettinyt. Aika usein on näin, että isoäiti huolehtii tyttärentytärten ihonhoidosta. Näin jouluna sen näkee selvästi, koska meillä käydään lahjakortti-ja tuoteostoksilla teini-ikäisiä lapsenlapsia varten. Olen miettinyt miksi yksi sukupolvi jää välistä pois. Kahdeksankymppinen isoäiti ja kolmekymppinen tyttärentytär voi olla meillä vakioasiakas, mutta tyttärentyttären äiti ei käy koskaan eikä halua käyttää meikkejä, tai mitään muutakaan ulkonäköön liittyvää. Olen päätynyt siihen, että tässä voisi olla jotain äitikapinaa. Lapset yleensä haluaa tehdä päinvastoin kuin äidit ainakin ihan teini-iässä. Voi olla, että tytär kokee äitinsä ulkonäön ja itsensä hoitamisen olevan jotenkin pois häneltä ja ehkä pitää sitä osoituksena itsekeskeisyydestä. Tämän takia he itse ajautuvat täysin päinvastaiseen suuntaan. Sitten, kun heidän oma tytär onkin samanmielinen kuin isoäiti se saattaa aiheuttaa skismaa perheen sisällä.
  Voi olla, että harrastan keittiöpsykologiaa ihan liian pitkälle. Kuitenkin se on aivan varmaa, että suhde itseensä, omaan ulkonäköönsä ja halu itsensä hellimiseen kertoo paljon ihmisen sisäisestä minäkuvasta.

  Inkeri

  VastaaPoista
 4. Joo luulen, että meidän perheessä se on mennyt vähän noin kun analysoit. Nykyään äiti hoitaa sitten ihoaan tarkasti ja käyttää mineraalimeikkiä...peilissä mun kirjoittama järjestys tuotteille. Aina kun käyn äidin luona toisessa kaupungissä...siivoan äidin kosmetiikat ja nakkelen vanhat pois. Ja vien hyviä tuotelöytöjä hänelle. Jonkunlainen luonnonlapsi äiti on edelleen + 60 vuotiaana.

  VastaaPoista