torstai 6. joulukuuta 2018

Itsenäisyyspäivä 2018

Varmaan jokainen ikäiseni liittää Suomen itsenäisyyspäivään Tuntematon sotilas elokuvan, joka on tullut tv:stä aina itsenäisyyspäivänä ainakin niin kauan kuin itse muistan. Sen myötä itsenäisyyspäivään minun mielessäni liittyy aina sota.

Talvi-ja jatkosota sinetöi itsenäisyytemme

Suurin osa suomalaisista sotaveteraaneista ei ehtinyt saamaan sitä kiitosta ja kunniaa mikä heille kuului tuosta uskomattomasta urotyöstä mikä talvisota oli. Sodan jälkeen siitä vaiettiin vuosikymmenet ja jopa heidän lapsensa vähätteli tuon sodan merkitystä. Vasta Neuvostoliiton hajottua uskallettiin tehdä totuuden mukaista historiatutkimusta talvi-ja jatkosodasta ja siinä selvisi totuus tapahtumista. Valitettavasti suuri osa veteraaneista ehti jo kuolla ennen kuin suomalaiset älysivät kiittää heitä. On erittäin mielenkiintoista verrata 1970-luvulla tehtyä tutkimusta ja kirjoitettua kirjallisuutta sodasta siihen miten nykypäivänä asiat tulkitaan. Nuo aikaisemmat tutkimukset ja jopa väitöskirjat noudattivat täysin Neuvostoliiton antamaa linjaa. Toisaalta jo pelkät luvut kaatuneista ja haavottuneista kertovat kahdesta täysin eri yhteiskunnasta ja niiden kansalaisten ihmisarvosta. Suomalaisia kaatui talvisodassa 25.904 ja haavoittui 43.557. Samassa sodassa Neuvostoliiton puolella kaatui 126.875 ja haavoittui 188.671 ja jopa katosi 176.976 miestä. Näistä luvuista voi päätellä ettei neuvostoliittolainen sotilas saanut edes ihmisarvoa omilta johtajiltaan.  On myös täysin käsittämätöntä miten suomalaiset huonoilla varusteilla ja vanhanaikaisilla aseilla pystyivät pitämään pintansa ilman, että koko kansa olisi tuhoutunut. Pystyttiimpä vielä suojaamaan omat sotilaat pahimmilta joukkotuhoilta järkevällä sodanjohdolla. Tosin sitäkin on kritisoitu jälkikäteen ettei kaatuneita ja haavoittuneita olisi näin paljoa, jos muutama kenraali olisi tuntenut hiukan enemmän myötätuntoa köyhän kansan poikia kohtaan.

Historiaa ei saa unohtaa

Ei jatkosotakaan ollut mikään helppo reissu, mutta silloin oli jo aseita koko miehistölle ja sääolosuhteet oli inhimillisemmät kuin talvisodassa. Neuvostoliiton suurhyökkäys alkoi Syvärillä 20.6.1944 tulivalmistelulla joka kesti 3t 32min ja se oli pitkäkestoisin tulivalmistelu mitä Neuvostoliitto teki koko toisen maailmansodan aikana missään rintamalla.  Jatkosodassa suomalaisia kaatui 63.204 ja haavottui 158.000 ja vastaavasti neuvostoliittolaisia kaatui 201.000 ja haavottui 385.000. Jatkosodassa suomalaisten rinnalla taisteli saksalaiset ja heitä kaatui 14.000 ja haavottui 37.000. Silloin osa suomalaisista oli hurmaantunut kansallissosialisteista ja Hitleristä ja pohjoismaista rotua pidettiin ylivoimaisena. Muistan ajatelleeni 70-80-luvulla nuorena tyttönä miten hölmöiltä nuo aatteet kuulosti eikä niiden elpymistä pidetty mahdollisena. Kuinka ollakkaan nyt yli seitsemänkymmenenvuoden kuluttua on alkanut kansallissosialistisen aateen kannatus lisääntymään
ja Hitler on taas ihailun kohde. Nykymeno on verrattavissa 1930-luvun alkuun jolloin kukaan ei vielä uskonut, että Hitler nousisi diktaattoriksi. Nyt Pohjoismainen vastarintaliike masinoi
mielenosoituksia joka itsenäisyypäivä ja muitakin joukkokokouksia järjestetään. Olen seurannut PVL:n tekemisiä lähes kymmenenvuotta ja koko ajan se vahvistuu ja voimistuu. Nyt heidän nettisivut ja puoluelehti on saanut uuden ulkoasun ja se on hyvin harhaanjohtavan asiallinen ja visuaalisesti hyvin toteutettu. Nettisivut on mahdollista lukea suomen lisäksi norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi ja venäjäksi. He ovat varautuneet järjestönsä kieltämiseen ja nettisivuja ei enää ylläpidetä Suomesta käsin. Pohjoismainen vastarintaliike on erittäin hyvin verkostoitunut ainakin muihin pohjoismaihin ja Ruotsista tulee lisäjoukkoja Suomen mielenosoituksiin. Olen todella huolissani tästä kehityksestä ja koen ettei suurin osa suomalaisista tiedä siitä mitään. Siksi aate saa kasvaa ja levitä rauhassa, kun sen olemassa oloon ei ole juurikaan kiinnitetty huomiota. Minusta meillä herättiin aivan liian myöhään kieltämään Pohjoismainen vastarintaliike, koska he ehtivät jo monta vuotta kerätä taakseen joukkovoimaa. Tämä porukka ei ole pelkkiä pikkurikollisia vaan taustajoukossa on myös vauraita ja ehkä vaikutusvaltaisiakin ihmisiä. Jostainhan tuon rahoituksen pitää tulla millä julkaistaa lehtiä, teetetään tiedotteita ja ylläpidetään nettisivuja.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti