maanantai 10. joulukuuta 2018

Hajustamaton kosmetiikka ei ole hajutonta

Kirjoitan nyt aiheesta joka saa aina tunteet kuohumaan. Hajusteettomasta kosmetiikasta on monia vääriä uskomuksia ja siksi haluan tästä aiheesta kirjoittaa. Käyn hyvin usein keskustelua asiakkaiden kanssa hajusteista ja hajuista.

Meillä on myynnissä vain hajusteetonta kosmetiikkaa

Hajusteilla ja hajuttomuudella käydään kosmetiikka-ja kosmetologimaailmassa epätervettä kilpailua ja se johtaa helposti kuluttajat harhaan. Meillä ei ole ollut kahteenkymmeneenvuoteen myynnissä tuotteita joissa olisi hajusteita, väriaineita tai mineraalirasvoja. Se on minulle ja Marille itsestään selvyys emmekä sitä erikseen korosta. Välillä näen lehtijuttuja, kun mainostetaan hajusteetonta kauneushoitolaa ja niistä tulee helposti se käsitys kuin kaikki muut olisi hajullisia. Itse pidän sitä vähän harhaanjohtavana markkinointikeinona, koska kosmetiikalla ja kauneushoitolalla pitää olla paljon muitakin kriteereitä kuin hajustamattomuus. Mitä virkaa on hajustamattomalla voiteella, joka sisältää vaan vettä ja vaseliinia. Tiedän, että hajusteallergisilla hajusteettomuus on äärimmäisen tärkeä asia. Voihan olla ettemme riittävästi tiedota ja korosta meidän hoitosarjojen hajusteettomuutta, kun pidämme sitä aivan selvänä. Ainoastaan siinä tapauksessa, jos asiakas sitä suoraan kysyy kerromme hajusteettomuudesta ja ensimmäisessä kasvohoidossa oleville mainitsemme sen aina. Moni vakioasiakas ei varmaan edes tiedosta käyttäneensä hajustamaton kosmetiikkaa jo vuosikausia, koska se on heillekin itsestään selvyys.

Hajusteeton ei ole hajutonta

Aika usein asiakkailla ja jopa kauneustoimittajilla on harhakäsitys siitä, että hajustamaton kosmetiikka olisi hajutonta. Näinhän se ei ole, koska hajutonta tuotetta ei ole olemassakaan. Jokainen raaka-aine tuoksuu joltakin joku voimakkaasti joku hyvin miedosti. Ihan niin kuin ruoka-aineissakin kaikissa luonnollisissa ruoka-aineissa on ominaistuoksu. Kosmetiikassa hajusteet, väriaineet ja säilöntäaineet ovat yleisemmät allergeenit. Säilöntäaineita on kosmetiikassa pakko olla, mutta Dermalogicasta, iS Clinicalista ja YB:stä on poistettu kaikki tunnetut allergiaa aiheuttavat säilöntäaineet. Hajuste ja väriaine on kosmetiikassa täysin turha ja niiden käytöstä on ainoastaan haittaa. Monet kosmetiikan raaka-aineet omaavat aika voimakkaankin tuoksun eikä sitä voida poistaa. Nykyisin kyllä raaka-aineita käsitellään bioteknisesti ja niistä otetaan vain joku pieni aineosa ja silloin tuoksu on erittäin vähäinen. Eniten hajusteet aiheuttavat ihoreaktioita ja useimmat hajusteaineet ärsyttävät ihoa. Joillakin hajusteallergia ilmenee nuhana, silmien vuotamisena ja päänsärkynä. Myös hajusteettoman kosmetiikan ominaishaju voi aiheuttaa päänsärkyä, mutta se on harvinaista, koska raaka-aineiden haju häviää ja haihtuu hetkessä. Tuoksut tuovat myös paljon mielihyvää kuten lavendeli, sitrustuoksut tai kamomilla. Jotkut raaka-aineet asiakkaat tunnistavat tuoksusta kuten minttu, mentholi, kamferi, sitruuna, omena ja alkoholi. Yleensä mielihyvää tuottava tuoksu on aito eikä synteettinen tuoksuaine. 

Erityisherkille hajut ovat ongelma

Ihmisillä on hyvin erilainen hajuaisti ja joillakin se on todella herkkä. Paras ystäväni haistaa paljon enemmän tuoksuja kuin minä ja se on kiusallistakin, koska myös epämiellyttävät hajut aistitaan voimakkaasti. Hänelle voi tulla huono olo jostain hajusta, jota minä en edes tiedosta. Meillä ei ole vielä koskaan käynyt niin, että käyttämämme hoitotuotteet olisivat hajullaan laukaisseet migreenin. Hoidon aikana hajuista puhutaan kyllä paljon, koska asiakas havaitsee tutut tuoksut. Moni kysyy milloin se kaurapuurovaihe tulee, kun yhdessä Dermalogican naamiossa on kauraa ja käytän sitä usein talvella. Ehkä meidän pitäisi alkaa muistuttamaan useammin tuotteidemme hajustamattomuudesta, vaikka mielestäni itsestään selvyyttä ei tarvitse korostaa.

2 kommenttia:

  1. Tämä on aihe, jota kaikki kuluttajat eivät muista. Kosmetiikkamyyjänä on välillä vaikea itsekin hahmottaa tarkoittaako asiakas että hän on allerginen kosmetiikan sisältämille hajusteille vai eikö hän kestä voimakkaan tuoksuisia tuotteita. Myydessä hajusteetonta tuotetta on kuitenkin pakko mainita siitä että se tuoksuu ja yleensä tämä johtaa siihen että asiakas lähes juoksee pois eikä anna selittää loppuun että ne ovat vain raaka-aineiden ominaistuoksua mutta muuten tuotteeseen ei ole lisätty ylimääräisyyksiä :-D Harminpaikka että kaikki eivät ymmärrä tätä eroa.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi, että kuluttajille pitäisi saada tietoa paljon lisää hajusteista ja allergioista. Aika monelle hajusteallergia tarkoittaa sitä ettei pidä jostain tuoksusta. Monesti olen törmännyt myös siihen, että asiakas kertoo laveasti miten herkkä hän on tuoksuille ja ei voi käyttää mitään hajusteellisia tuotteita. Pidemmän keskustelun jälkeen selviääkin, että hän käyttää kotihoidossa tuotesarjaa jossa on erittäin voimakkaat hajusteet. Yleensä se loukkaa asiakasta, jos mainitsisin, että hänellä on kotona hajustetut tuotteet.
    Tämä kertoo siitä, että miten paljon väärää tietoa, tai tietämättömyyttä hajusteista kuluttajilla on. Toisaalta pitäisi myös aina muistaa miten suuri mielihyvän tuottaja miellyttävä tuoksu on.


    Inkeri

    VastaaPoista